Naslovna Vesti Katastrofalan rod pšenice u evropskim zemljama! Cena ide u nebo?

Katastrofalan rod pšenice u evropskim zemljama! Cena ide u nebo?

1757
0
Susa u severnoj Evropi
Suša u severnoj Evropi

Ekstremno visoke temperature tokom juna i jula meseca, dovele su do izuzetnog lošeg roda pšenice u severnim evropskim zemljama, a i šire.

Andre Defua, glavni analitičar konsultantske kompanije Stratedži grejins rekao je za Rojiters da je situacija katastrofalna u severnoj Evropi što se tiče ovogodišnjeg roda pšenice.

Ova kompanija je prošle nedelje smanjila prognozu ovogodišnje žetve pšenice u EU ispod 130 miliona tona, što je šestogodišnji minimum, i najavili su da bi moglo doći do novog revidiranja procene.

U Švedskoj je rod pšenice zabeležio pad od 40 odsto, dok se u Velikoj Britaniji očekuje pad pšenice na petogodišnji minimum, zbog nedostatka kiše koja nije padala u pojedinim delovima više dva meseca i izuzetno visokih temperatura, koje su u nekim delovima prouzrokovale i požare.

I Francuska, koja je najveći proizvođač u EU, se takođe suočila sa ekstremnim vremenskim uslovima, zbog čega su prognozeri smanjili procene ovogodišnje žetve na oko 34 miliona tona u odnosu na 36,6 miliona tona požnjevenih prošle godine.

Na evropskom i američkom tržištu cena pšenice je skočila za više od 20 odsto, u protekle tri nedelje. Razlog tome je zabrinutost u pogledu globalnih zaliha pšenice, a takođe i velika suša koja je pogodila i useve u Australiji.

Međunarodni savet za žitarice saopštio je da je ukupna proizvodnja pala na petogidšnji minimum, nakon procene situacije u Nemačkoj, Francuskoj, Poljskoj i Velikoj Britaniji, koji su i najveći proizvođači ove kulture u EU.

Evropska komisija je saopštila juče da će ubrzati isplatu sredstava poljoprivrednicima pogođenim ekstremnom sušom, i da će im dozvoliti da koriste neobrađeno zemljište kako bi nahranili stoku.

 

Izvor: Tanjug