Naslovna Zdrava Hrana Kefir

Kefir

2438
1305

Kefir gljiva ili tibetanska gljiva čini simbiotičku (koegzistencija) grupu bakterija i mikroorganizama, roda Zoogloea. Koristi se za proizvodnju mlečnih proizvoda, poznat kao kefir. Kefir čine mlečne kiseline, streptokoka, bakterije, mikrokoka, gljivice, koje definišu specifičan ukus i aromu jogurta i svojih nutritivnih svojstava. Blagotvorno deluje na ljudsko zdravlje, preventivno ili čak terapeutski. Jogurt od kefira se koristi u kuvanju. Brzo se umnožava.

Prema nekim saznanjima, ova kultura je poznata ljudima hiljadama godina. Monasi Tibeta su dugo vremena kiselili mleko u glinenim posudama. Vremenom, monasi su zaključili da kefir ima blagotvoran efekat na organe (jetra, srce, gastrointestinalni trakt, pankreas). On je dobio nadimak eliksir mladosti, jer ljudi koji su ga redovno uzimali u starosti su bili u odličnoj fizičkoj formi.

Žitelji Kavkaza, za koje se veruje da vitalnost i dugovečnost duguju upravo svakodnevnoj primeni ovog lekovitog napitka, vekovima su ljubomorno čuvali tajnu pripreme kefira, sve do trenutka kada se u priču uplela ljubav, bez srećnog završetka za princa Bek-Mirza Barchorova.  

Naime, početkom 20. veka prelepa Ruskinja Irina Sakharova odlučila ga je posetiti u Kislovodsku, gradu na severu Kavkaza, u nameri da ga zavede i izmami nekoliko dragocenih zrnaca za pripremu kefira. Prvi deo plana je uspeo, ali ne i drugi. Zaljubljeni princ u strahu od kazne za kršenje verskog zakona, odbio je Irini da ispuni želju, posle čega se razočarana lepotica nezavršenog posla uputila nazad.

Kako princ nije imao nameru da Irina Sakharova ode kući, u skladu s lokalnim običajem naredio je otmicu devojke. Ipak, svadba je propala nakon što je Irinina pratnja izvestila cara o prinčevoj skandaloznoj ideji. Ogorčen prinčevim postupkom, car je naredio princu da uvredu nanesenu Irini ispravi tako što će joj pokloniti šoljicu zrnaca za pripremu kefira.

I tako je počelo. Od tada pa na dalje, kefir se postupno proširio po celom svetu, a tokom proteklog vremena mnogi su se uverili u njegova lekovita svojstva.

U Evropi su krajem HIX veka lekari klinike u Cirihu lečili kefirom pacijente sa gastritisom, čirom na želucu, hroničnom dijarejom, zapaljenskim bolestima creva i anemijom. Nakon redovnog uzimanja kefira smanjen je bio bol u želucu i erozije. Čak i danas japanski lekari su uvereni da kefir treba da bude uključen u ishranu pacijenata obolelih od raka, kao i u ishranu skoro svake zdrave osobe, bez obzira na starost.

Ljubitelji lekovitog svojsva kefira tvrde da je glavni uzrok preranog starenja i lošeg zdravlja savremenog čoveka konzumiranje „mrtve“ hrane, koja je gotovo čitava paleta proizvoda koje kupujemo u prodavnicama. Oni smatraju da kefir preventivno može delovati kod nekih vrsta alergija i glavobolja, kao hrana za bebe, kod kardiovaskularnih oboljenja,
hipertenzija bilo kog porekla, benignih tumora, svih gastrointestinalnih bolesti (uključujući čireve, strumu, itd), kod bolesti jetre, žučne kese, dijabetesa, bolesti bubrega, pluća i respiratornog sistema, bolesti zglobova, zaraznih bolesti, reguliše višak kilograma, prirodni je antibiotik, čisti organizam od toskina i teških metala, od peska i kamenja iz žuči, bešike ili bubrega. Kefir normalizuje i poboljšava kvalitet sna, podmlađuje i izbeljuje kožu, eliminiše tamne fleke, jača kosu, stimuliše zdrav rast kose.

Hemijski sastav kefira:

U 100 gr kefira dobijenog uobičajenom fermentacijom nalazi se:
Vitamin A –  0,04 – 0,12 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 1,5-2 mg);
Vitamin B1 (tiamin) – oko 0,1 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 1,4 mg);
Vitamin B2 (riboflavin) – od 0,15 do 0,3 mg (dnevne potreba čoveka su oko 1,5 mg);
Karotinodi se pretvaraju u vitamin A u organizmu, – 0.02-0,06 mg;
Niacin (PP) – oko 1 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 18 mg);
Vitamin B6 (piridoksin) – 0,1 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 2 mg);
Vitamin B12 (kobalamin) – oko 0,5 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 3 mg);
Kalcijum – 120 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 800 mg);
Gvožđe – oko 0.1-0.2 mg (dnevne potrebe čoveka su od 0,5 do 2 mg); vredi napomenuti da je veći sadržaj masti u mleku i viši sadržaj gvožđa u njemu;
Jod – oko 0,006 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 0.2 mg);
Cink – oko 0,4 mg (dnevne potrebe čoveka su oko 15 mg);
Folna kiselina – 20% više nego u mleku.
Vitamin D

Kefir sadrži oko 250 različitih jedinjenja, 25 vitamina, 4 vrste mlečnog šećera, pigmenata i velikog broja enzima.

Opis i svojstva kefira

Gljivice kefira imaju žuto-belu boju. U početnoj fazi dostižu prečnik 5 – 6 mm, podsećaju na kuvano zrno pirinča, a kada je sazrela na 40 – 60 mm, podsećaju na karfiol.

Uputstvo za pripremu, primenu i negu kefira

U veću staklenu teglu sipati litar svežeg slatkog mleka. Dodati dve kašike gljiva kefira, pokriti gazom i ostaviti da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi.
Posle jednog dana masu procediti kroz pripremljenu plastičnu cediljku, uz nežno mešanje mase drvenom kašikom. Isprati gljive u cediljci pod mlazom hladne vode iz česme. Kefir gljiva mora biti potpuno čista za narednu fermentaciju (jogurt može biti malo drugačijeg ukusa – gorak).

Temeljno operite teglu za gljive, da u njoj nema ni traga fermentisanog mleka.
Kefir bi trebalo da se priprema svaki dan, poželjno u isto vreme cediti, isključivo na sobnoj temperaturi. Idealno mleko za gljivu bi bilo pasterizovano, u mekim kesama, sa malim rokom upotrebe, do 5-6% mlečne masti. Savršeno je domaće kravlje mleko, ali mora biti kuvano i ohlađeno. Takođe, pogodno je i kozje mleko. U zavisnosti od vrste i masnoće mleka, razlikuju se i ukusi i kiselost jogurta, kefira.

Napomena: U kontaktu sa metalnim površinama gljiva se može oštetiti i uginuti, te nikako ne koristiti metalne kašike.

Prilikom pripreme kefira treba zapamtiti:
Gljiva ne sme biti zatvorena, jer treba da diše.
Nemojte držati teglu sa gljivama na suncu.
Na temperaturama ispod 17 stepeni gljivice mogu da se pokvare.
Držite mleko sa gljivom samo u staklenim teglama.
Ako ste odsutni 2-3 dana, pomešajte mleko sa vodom i sklonite je u frižider. Možete i da je prosušite i zamrznete. Prvi kefir posle ovog čuvanja nije za piće, samo za spoljnu upotrebu.   
U prvih 10-14 dana od upotrebe kefira dramatično se povećava aktivnost creva, što dovodi do nadutosti, te nije preporučljivo da se kefir pije pre posla. Stolica u tom periodu postaje učestalija, urin malo tamniji. Posle perioda privikavanja na kefir nelagodnosti prestaju.

Predlozi primene kefira u svakodnevnom životu:

1. Kod opadanja kose

Kod opadanja kose, posle svakog šamponiranja umesto regeneratora naneti kefir i utrljati ga. Držati 5-10 minuta, nakon čega isperite kosu neutralnim šamponom. Kefir možete ostaviti na glavi kao pakovanje 1-2 sata. Efekat je odličan.

2. Lečenje želudačnih problema

U toku 2-3 meseca, konzumiranjem 400 ml kefira dnevno, tvrde da se leči gastritis, a na duži rok kefir leči stomačne čireve. Za terapeutske svrhe, koristi se 15 minuta pre jela ili pola sata posle jela. Ako se koristi samo u ishrani, možete popiti po želji. Lekari veruju da dnevna potrošnja kefira u iznosu od 500 ml je efikasna mera za prevenciju raka.

3. Mršavljenje uz kefir  
Da bi smršali, trebalo bi da pijete kefir dva puta dnevno pola sata posle jela i jedan – dva puta nedeljno da se napravi post na osnovu tog jogurta, jabuke, kruške i meda.

4. Primer dnevnog jelovnika:
– doručak – jabuke i čaša kefira
– ručak – kruške, jabuke i čaša kefira sa parčetom hleba (ili bez)
– večera – kruška i jabuka, kao salata sa čašom kefira
– pre odlaska u krevet – čaša kefira sa kašičicom meda
Rezultati primene predloga su smanjenje telesne težine oko 4 kg mesečno, tj. kompletna normalizacija težine. Pored toga, normalizuje se crevna flora, eliminiše holesterol i plakovi na krvnim sudovima, normalizuju hormoni, metabolizam.  
 
5. Piling za suvu kožu:
5 kašika ovsenih pahuljica,
5 kašika kefira
1 kašika grube morske soli bez boje
1 kašika meda

Sve pomešati. Intenzivno utrljati po licu (osim na području očiju i usana) i telu. Ovakav piling je dovoljan 1 put nedeljno.

6. Sir od kefira:

Priprema sira može biti dvojaka, hladna i topla.

Hladna – zamrznite jogurt-kefir. Tako zamrznut staviti u gazu da se otapa polako. Ono što ostane u gazi je krem sir. Sačuvati surutku. Može da se popije ili koristi u kuvanju. Krem  siru dodati po ukusu začine: so, alevu papriku, suve začine, tahan.

Topli – kefir-jogurt staviti na blagu vatru. Ostaviti da se greje polako. Ne mešati. Posle izvesnog vremena skloniti sa vatre i sačekati da se surutka polako odvaja u šerpi. Kao i kod hladne pripreme, staviti ga u gazu i dalje isti postupak.

 

Dipl. inž. šumarstva Žana Spaić

 

 

 

 

 

 

Prethodni tekstMalina kao profitabilna voćka
Sledeći tekst461. emisija Domaćin – 27. 02. 2016.

Коментари су затворени.