Kikinda – čija je ludaja najveća, a čija najduža?

  586
  261

  „Dani ludaje“ su jedan od najvećih događaja u Vojvodini. Na samo nekoliko dana, zahvaljujući biljci – ludaji, Kikinda postaje centar Evrope. Ova predivna manifestacija protekla je u znaku dobrog raspoloženja i vrhunske zabave, a najbolji proizvođači bundeve vredno su nagrađeni.


  Bundeva Dušana Jankova iz Čuruga

  Nakon više od desetak godina, pobednik u proizvodnji najteže tikve je Kikinđanin. Blaže Jelić je, zahvaljujući bundevi od 288 kilograma koju je, verovali ili ne, odgojio u svojoj bašti, primio nagradu od 100.000 dinara. Prošlogodišnji pobednik, Dušan Jankov iz Čuruga osvojio je drugo mesto, sa tikvom od 264 kilograma. Dok je treće mesto zauzeo apsolutni šampion kikindskih „Dana ludaje“, Milan Desnica iz Savinog sela kod Vrbasa.

  Zanimljivo je da Blaže uzgaja bundeve već četiri godina, ali mu je ovo prvi put kako je učestvovao na takmičenju. Ova godina nije baš pogodovala uzgoju bundeva, prvo led, pa potom i suša nanela je štetu svim poljoprivrednicima, pa i proizvođačima bundeva. „Tikvama je trebalo oko 500 litara vode dnevno“ – izjavio je pobednik Blaže za novine Blic.

  Dosadašnjem dvostrukom pobedniku Dušanu Jankovu je najbitnije to što je i dalje među tri top odgajivača bundeva, kao i to što ima kontinuitet u proizvodnji. Dok trećeplasirani, Milan Desnica, nema razloga da očajava pošto i dalje drži rekord u proizvodnji najtežih tikava, od čak 507 kilograma.

  U kategoriji najdužih tikava prvo mesto osvojila je Jelena Vukadinović iz Sremskog Jarka, sa tikvom od 294,5 centimetara. I tako uspostavila novi rekord „Dana ludaje“.