Naslovna Vesti KINESKI KUPUS : Proizvodnja direktno iz semena!

KINESKI KUPUS : Proizvodnja direktno iz semena!

1020
0

O kineskom kupusu se malo govori, jer se retko i sadi, a uz to je slabo zastupljen kod naših povrtara. Kineski kupus je jedna od novih vrsta povrća koja se pojavila u ovim krajevima, ali polako preuzima deo tržišta. Veći deo proizvodnje ide u izvoz, kod nas se više koriste domaće sorte.

Treba znati da je to veoma korisno povrće, ima prijatnu aromu i često ulazi u sastav specifičnih gastronomskih jela. Uzgaja se tokom cele godine, bez obzira o kom se području radi, mediteranskom ili kontinentalnom. Na otvorenom može da se sadi i tokom avgusta, pa kroz dva do tri meseca stižu divne glavice ovog povrća.

Dakle, može se gajiti kao jesenji usev a to je upravo učinio naš domaćin iz sela Dobrujevac, kod Aleksinca.

Povrtarska proizvodnja u ovom delu, tačnije sa leve strane Morave, je pogodna za familiju Brassicaceae, tj. familiju kupusnjača, s obzirom da se radi o težem zemljištu po mehaničkom sastavu sa većim sadržajem gline, što znači da je sa većim sadržajem kalijuma, a to je jedan dobar preduslov za gajenje familije kupusnjača.Ove godine je zasejan kineski kupus, hibrid Yuki F1, na međurednom rastojanju od 60 cm, na rastojanju između posejanih semena u redu 16 cm.” – rekao je dr Saša Petrović, domaćin i profesor u oblasti ratarstva i povrtarstva.

“Setva je obavljena 18. avgusta, sa postavljenim sistemom kap po kap. Pre setve je odrađen tretman totalnim herbicidom, primena mineralnih đubriva u količini od 500 kilograma po hektaru koja je zaorana, izvršena je priprema, rotofreziranje, drljanje, valjanje kembridž valjkom i na kraju setva.

Kakva su Vaša iskustva sa kineskim kupusom?

Prošle godine sam prvi put radio proizvodnju direktno iz semena, iskustva su što se same proizvodnje tiče da je prošle sezone bilo nekih poteškoća, ove je to odrađeno bez problema, naravno sa već stečenim iskustvom. Mogu da kažem da je izuzetno zahvalna povrtarska vrsta, ono što je otežavajuće je plasman, isključivo određene kilaže, praktično do 1,8 kg prva klasa, 1,8 – 2,4 druga klasa, a preko te kilaže nemate nikakav plasman“ – dodao je profesor Petrović

M.S.