Naslovna Vesti Kiša uništila ovogodišnji rod pšenice, kukuruz slabo niče, a prinosi su ugroženi...

Kiša uništila ovogodišnji rod pšenice, kukuruz slabo niče, a prinosi su ugroženi i u voćarstvu!

750
0

Velike površine poljoprivrednog zemljišta poplavljene. Osim vodoleža, ugroženi voćnjaci i povrtnjaci.

Godinama unazad nikako da dobijemo ravnomeran raspored padavina. Pa ih ili uopšte nema ili kiša krene, pa ne prestaje da pada što je sada slučaj.

Tek od sredine ove nedelje se najavljuje razvedravanje i prestanak padavina, a do tada bez kišobrana ne izlazite iz kuće.

Stanje u poljoprivredi je zaista loše. U nekim područijima palo je kiše u količini, koja je na dnevnom nivou probila prosek padavina za ovo doba godine. Osim kiše, padao je i grad, a u nekim područjima bilo je i nevremena koje je u kombinaciji sa gradom lomilo protivgradne mreže.

Ratarske preporuke za 2019. godinu
Ratarske preporuke za 2019. godinu

Grad je padao i u Čačku, okolini Milanovca gde je naneo velike štete voćarima i povrtarima.

U Zapadnoj Srbiji, malinari traže od Ministarstva da se proglasi stanje elementarne nepogode jer se procenjuje da će rod biti manji čak i do 80%.

Nisu ništa bolje prošli nu u Vojvodini. U Kikindi je za jedan dan palo 66l/m², u Zrenjaninu 58 l/m², u Sremu je palo oko 30 l/m², dok je Šid dobio svega 2l/m².

U ovakvoj situaciji, realno je da se očekuje pojačani napad bolesti i bolje nicanje korova, pa je neophodno sprovesti odgovarajuće mere zaštite.

Što se prinosa tiče, procene stručnjaka su da će doći do izuzetnog smanjivanja prinosa u gotovo svim ratarskim usevima, a naročito kod kukuruza koji je gotov i ne beleži nikakav porast.

Pšenica je na mnogim parcelama već dovoljno zakorovljena jer ratari prosto nisu mogli da uđu u njive i izvrše tretmane herbicidima.

Sada je svakako kasno jer je već u fazi cvetanja i jedinu zaštitu koju bi sada valjalo sprovesti jeste protiv fuzarioze klasa, preparatima Tetar plus ili Postulat.

Što se kukuruza tiče, još uvek nije kasno da se izvrši tretman protiv korova, prepratima Tvister, Intermezzo ili Pretendo. I nakon prestanka padavina, zgodno je izvršiti folijarnu prihranu kukuruza.

Noviteti u proizvodnji bobičastog voća
Noviteti u proizvodnji bobičastog voća

U voćnjacima ukoliko parcele nisu ocedne veliki problem stvara voda, koja može da dovede do gušenja biljaka, a tamo gde je bilo padavina praćenih gradom, došlo je do oštećenja kako zametnutih plodova tako i listova i stabala, obavezna je upotreba preparata na bazi bakra kako bi se sprečio ulazak patogena, prouzrokovača bolesti.

Obavezan je i tretman na jabuci protiv prouzrokovača venturie. Preporuka su preparati Mankosav ili Diferent.

 

G.V.