Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo KIŠE ODLOŽILE BERBU KUKURUZA, CENA JOŠ UVEK NEIZVESNA

KIŠE ODLOŽILE BERBU KUKURUZA, CENA JOŠ UVEK NEIZVESNA

822
0
foto: J. El Omari, cenu kukuruza diktiraće inostrani kupci
kukuruz se najviše čuva u koševima i to u klipu, foto J. El Omari

Vremenski uslovi nisu značajno poremetili prinos i kvalitet roda kukuruza, ali kiša i zahlađene jesu odložili berbu. Zvaničan otkup tek treba da počne, ali je konačna cena još uvek pod znakom pitanja. Prinos kukuruza se kreće od sedam do osam tona po hektaru, a na osnovu informacija poljoprivredno stručne službe iz Smedereva, nije bilo pojave aflatoksina, a zrno je zadovoljavajuće naliveno.

Kako portal Bolje zemlje saznaje, ovlašćeni javni skladištari kompanija Agrogrnja iz Pivnica kod Bačke Palanke narednih dana treba da počne sa otkupom.

„Sa otkupom je trebalo da se počne danas, ali su kiše odložile berbu. Što se tiče cene, još uvek tapkamo u mraku, ali mislim da će biti u okvirima već ponuđene od 13-14 dinara, kaže za naš portal direktor komercijalnog sektora Agrogrnje Boris Antolović.

S druge strane, kompanija Mat agro iz Novog Sada koja trguje žitaricama na veliko podseća da su cene kukuruza ‘dnevne’ i da zavise samo od inostranih kupaca.

„Očekujemo da će žetva krenuti posle ovih kiša, pa ćemo se onda uključiti u otkup. Za kukuruz su bukvalno dnevne cene u pitanju, to je berzanska roba, a danas se kreće od 13,7 i 13,8 dinara po kilogramu. Cena isključivo zavisi od tražnje robe i inostranih kupaca, tako da će izvoz diktirati cenu kukuruza na domaćem tržištu. Za sada je nemoguće predvideti koja će biti cena“, kaže direktor ove kompanije Nikola Puljić.

Naravno, neizvesnost ‘ubija’ naše ratare, a još više najave da bi cena mogla biti oko 13, 14 dinara, što nije dovoljno da bi se ostvarila zarada i pokrili troškovi. Ipak, loši dani za kukuruz neće uticati na smanjenje setvenih površina ove kulture, veruju stručnjaci.

„Bez obzira na cenu, kukuruz je naša glavna ratarska kultura i ne verujem da će biti značajno smanjenje setvenih površina za naredan period. U odnosu na prinos i cenu, kukuruz postiže neku veću akumulaciju po hekatru od ostalih ratarskih kultura“, kaže stručnjak za ratarstvo Dragomir Radić iz PSSS Smederevo.

 

J.E.