Naslovna Vesti Klupske sorte JABUKE: DOBRA ili LOŠA stvar?

Klupske sorte JABUKE: DOBRA ili LOŠA stvar?

1017
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Za razliku od sorti jabuka koje su nam odavno poznate, dugo vremena se uzgajaju i prodaju kako na domaćem tako i na inostranom tržištu po relativno niskim cenama, pogotovo nekoliko godina unazad. Klupske sorte jabuke, koje su relativno nova stvar kod nas, često se prodaju po većoj ceni sa zagarantovanim plasmanom.

Zanimljiva činjenica u vezi klupskih jabuka jeste da mogu da ih proizvode samo članovi odreženog kluba, a uslovi za to su da morate biti proizvođač sa dugogodišnjim iskustvom, ozbiljnim rezultatima i prinosima.

Sumiraćemo sve pozitivne i negativne strane ovih sorti jabuka.

Za prodaju se mora nabaviti licenca i plaćati provizija. Samim tim, to znači da će kontrola proizvoda biti rigoroznija ali plasman sigurniji. Proizvodi moraju da imaju dobar kvalitet, da ispunjavaju propisane standarde, sve imaju isto pakovanje i budu skladištene na isti način pod istim uslovima.

Ove sorte jabuka su na našem tržištu od skora, sa izuzutenim potencijalom rodnosti, ukusom, jakim i svetlim bojama. Ima sorti koje svojim spoljašnošću podsećaju na popularni zlatni delišes, ali i sorti sa prepoznatljivom prelaznom bojom između crvene i roze po kojoj nosi ime.

Imaju izuzetno dobre skladišne osobine, iako je skladištećenje i čuvanje jabuka na određenoj temperaturi često veoma zahtevan proces. Pored ovih navedenih osobina jabuke su izuzetno privlačne i atraktivne, pogotovo sa lepo dizajniranim pakovanjem, ali se retko nalaze u našim marketima jer su pre svega namenjene izvozu i stranim tržištima.

Pojedine sorte se koriste čak i za preradu, jer u specifičnim uslovima ne dolazi do promene boje mezokarpa, što je kod nekih zastupljenih sorti izuzetan problem ako se planiraju za tu namenu. Osim lepih i izraženih vizuelnih osobina imaju veliki broj antioksidativnih jedinjenja koje pozitivno utiči na organizam čoveka. Stvar koju na kraju treba spomenuti, a itekako je bitna, jeste da većina poljoprivrednika koji imaju problem sa plasmanom jabuka, a hteli bi da krenu sa proizvodnjom klupskih jabuka, u najvećem broju slučajeva ne mogu da ispune uslove i dobiju sertifikate.

Po svemu sudeći je da sorte klupskih jabuka nisu namenjene malim i srednjim proizvođačima, već velikim plantažama u uslovima intenzivne proizvodnje..

 

M.S.