Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Koje MEŠAVINE SA MEDOM najbolje jačaju IMUNI SISTEM u vreme prehlada?

Koje MEŠAVINE SA MEDOM najbolje jačaju IMUNI SISTEM u vreme prehlada?

2376
0

Toliko godina unazad u medijima se ističe višestruka lekovitost meda, međutim, to je zapravo i problem – što se med sve više koristi kao lek, a ne kao hrana, naglašava sagovornik portala Bolja zemlja Igor Stanković iz Mladenovca. Ovaj pčelar je mlad poljoprivrednik, ali sa velikim teorijskim i praktičnim iskustvom u pčelarstvu i osim meda kao osnovnog proizvoda, pravi i prodaje razne mešavine meda sa voćem, propolisom, pergom, polenom, matičnim mlečom, koprivom, semenom bundeve, pa čak i med sa tartufima i pčelinji otrov.

Ipak, u ovom jesenjem periodu, kada vlada sezona virusa, najviše se potražuju proizvodi koji su, pre svega, namenjeni za održavanje imuniteta.

„U suštini svi pčelinji proizvodi su izuzetno kvalitetna hrana osim propilisa, koga i sama pčela koristi kao lek u svojoj košnici. Činjenica je da nam je kultura konzumiranja pčelinjim proizvodima bila na dosta niskom nivou i zato je bio prisutan trend – dajte mi nešto za jačanje imuniteta – u onom trenutku kada dođe do njegovog pada usled promene godišnjih doba“, kaže Igor.

Med je hrana, ali i odlična preventiva u pojavi bolesti

pčelinji proizvodi
Med, polen, perga, matični mleč i propolis za jačanje imuniteta, foto I. Stanković

Međutim, naš sagovornik primećuje da ipak dolazi do blage promene svesti i da konzumeri shvataju da su pčelinji proizvodi odlična hrana, a u isti mah odlična preventiva pojavi bolesti. Za jačanje imunog sistema koriste se med, polen, perga, matični mleč i propolis.

„Pored osnovnih proizvoda imamo i razne mešavine za podizanje imuniteta i ojačavanje čitavog organizma – to su Imuno 3 plus, mešavina meda, polena i propolisa, perga u medu, perga 3 plus, mešavina meda, perge i matičnog mleča i matični mleč u medu“.

Mleč za regeneraciju ćelija, perga za balans organizma

perga
Perga nosi u sebi bazu mikroorganizama, foto I. Stanković

Imuno 3 plus je osnovna formula za jačanje imuniteta; med daje energiju, pa dok polen daje vitaminsku i proteinsku bazu, propolis deluje protiv bakterija i virusa. Matični mleč deluje na regeneraciju ćelija. Perga u medu nosi bazu mikroorganizama koju je pčela nadogradila na polen prilikom fermentacije.

„Utiče i na to da pravi balans u organizmu između vitamina i mikroorganizma i na takav način, ono što se inače unosi hranom bude iskoristljivije u telu čoveka. Na taj način organizam leči sam sebe pošto je u balansu“, objašnjava pčelar iz Mladenovca.

Kad ste bolesni, već je kasno za med!

igor stanković
Igor: „Ove proizvode najbolje uzimati na prazan stomak“, foto J. El Omari

Za svaku mešavinu koristi se bagremov med, pošto ima povoljnije dejstvo na sluznice i neutralnije je arome u odnosu na druge vrste meda. Svaki od ovih proizvoda mogu da se koriste dva do tri puta dnevno i poželjno je, po Igorovim savetima, da se uzimaju pre obroka na prazan stomak jer je tada njihovo dejstvo i usvajanje najbolje. Međutim, pošto se svi mi setimo preparata za imunitet, onda kada smo bolesti, naš sagovornik naglašava da smo već tada zakasneli sa upotrebom pčelinjih proizvoda.

„Oni ne deluju u trenutku, pošto nemaju dejstvo kao klasični lekovi. Potrebno ih je koristiti preventivno i tako spremiti imuni sistem za promene koje mu predstoje“, kaže Igor i dodaje da priprema još nekoliko novih proizvoda, među kojima je i Bonhi med po recepturi iz inostranstva.

„Bronhi med se koristi kod oboljenja disajnih organa kao što su prehlada, upala grla, kašalj, promuklost, bronhitis, upala krajnika, plućne i bronhijalne astme, pa čak i tuberkuloza pluća“, objašnjava naš sagovornik.

 

Julijana El Omari