Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Koje su OBAVEZE lovaca, a koje poljoprivrednika u zaštiti useva od DIVLJAČI?

Koje su OBAVEZE lovaca, a koje poljoprivrednika u zaštiti useva od DIVLJAČI?

853
0

Divljač po Srbiji, naročito u jesenjem periodu pravi velike štete poljoprivrednicima, kako smo ranije pisali na portalu, a objavljeno u emisiji Bolja zemlja. Savetnik u Upravi za šume Ministarstva poljoprivrede Miodrag Strnad kaže da Zakon obavezuje i korisnika lovišta i zemljišta da preduzmu sve mere u cilju zaštite od divljači.

„Zakonom o divljači i lovstvu i Pravilnikom o merama za sprečavanja štete propisane su obostrane dužnosti kako korisnika lovišta, tako i korisnika, odnosno vlasnika zemljišta. Tu je Zakon i o obligacionim odnosima. Zakon obavezuje i jedne i druge da spreče štetu od divljači. Ono lice kome je naneta šteta može da podnese zahtev za naknadu štete korisniku lovišta u roku od 10 dana, od dana nastanka štete“, kaže Strnad u studiju emisije Bolja zemlja.

Te mere koje treba da sprovedu i korisnici lovišta, odnosno zemljišta odnose se na ograđivanje povrtnjaka, voćnjake, vinograde, ali ne i na ratarske useve. Korisnici lovišta treba da održavaju brojno stanje divljači, koja je vlasništvo Republike Srbije i nisu u obavezi da ograđuju lovišta, mada je mali broj već ograđen, saznajemo od sagovornika Bolje zemlje.

„Vlasnik zemljišta je dužan da preduzima mere prilagođavanja biljnih kultura; da uklanja plodove i useve u agrotehničkom roku u neposrednoj blizini lovišta, da koristi repelente koje odbijaju divljač, da vezuje pse pored useva, postavlja vidljive plašilice i svetslosne uređaje, kontrolisanim spaljivanjem materijala dimom ili gasom odbija divljač, postavljanjem elektro pastira … Sudska praksa je uvek naklonjenija oštećenom i uvek štetu plaća korisnik lovišta“.

Koga Zakon obavezuje, ko je kome dužan i da li će oštećenom biti nadoknađena šteta pogledajte više na ovom linku.

Bolja zemlja