Naslovna Uredbe KOJE SU RASPOLOŽIVE MERE ZA POLJOPRIVREDNIKE U OKVIRU IPARD-A II?

KOJE SU RASPOLOŽIVE MERE ZA POLJOPRIVREDNIKE U OKVIRU IPARD-A II?

555
0

IPARD II program Republike Srbije 2014-2020 poljoprivrednicima, malim i srednjim preduzećima i zadrugama na raspolaganju je od kraja 2017. Izbor mera svaka država korisnica IPARD II utvrđuje na osnovu prethodno sprovedenih sektorskih analiza u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, kao i na osnovu procene potrebe i potencijala za diversifikaciju ruralne ekonomije i zahteva zaštite životne sredine, piše Pregrad Janković ispred PSSS-a.

„U prvoj fazi IPARD II programskog perioda predviđene su sledeće mere; mera 1 obuhvata investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava: značajnom podrškom investicijama u materijalna sredstva i tehnička poboljšanja, povećava se produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje. Zatim, investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava se dodeljuje kako bi korisnici kroz tehnička poboljšanja i ulaganja u novu mehanizaciju i tehnologije povećali produktivnost i konkurentnost poljoprivredne proizvodnje“, navodi Janković.

Pored toga, gazdinstva će se uskladiti i sa minimalnim nacionalnim uslovima i EU standardima u oblastima zaštite životne sredine i dobrobiti životinja. Mera 1 obuhvata sektore mesa, mleka, voća i povrća. Mera 3 podrazumeva investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva; kroz podršku investicijama u modernizaciju prerađivačkih kapaciteta, povećava ukupne performanse sektora i doprinosi dostizanju potrebnih EU standarda.

„Investicije u modernizaciju prerađivačkih kapaciteta poveća će produktivnost, konkurentnost i ukupne performanse prerađivačkog sektora, i doprineti postizanju potrebnih EU standarda. Osim toga, ove investicije će olakšati i bolje pozicioniranje proizvoda na tržištu i povećanje izvoza. Investicije se odnose na 3 sektora: mleko i proizvodi od mleka, meso i proizvodi od mesa i sektor voća i povrća“.

Mera 7 odnosi se na diversifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja i ima za cilj povećanje stepena razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, uz mogućnost stvaranja novih radnih mesta, što će direktno uvećati prihod gazdinstava.

Cilj ove mere je podizanje nivoa diversifikacije i razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima kroz razvoj poslovnih aktivnosti, sa mogućnošću otvaranja novih radnih mesta i direktno povećanje prihoda farmi i domaćinstva kao i poboljšanje kvaliteta života u ruralnim područjima i na taj način smanjenje raseljavanja ruralnih područja“, objašnjava Janković.

U okviru mera 9 podržava se tehnička pomoć i troškovi u vezi sa sprovođenjem IPARD programa. Cilj ove mere jeste da pomogne u sprovođenju i nadzoru programa, kao i u njegovoj eventualnoj izmeni.

„S druge strane mera 4 odnosi se na zaštitu životne sredine, klime i organske proizvodnje. Osnovni cilj mere je sticanje iskustva u sprovođenju i uvođenje metodologija i praksi EU u ovaj sektor. Mera 5 – priprema i implementacija Lokalnih razvojnih strategija (LEADER pristup) treba da doprinese razvoju civilnog društva i jačanju socijalnog dijaloga unutar ruralnih sredina. Podrška dobrom upravljanju, podsticanje zapošljavanja i razvoj ljudskog kapitala, uz sprovođenje mere kroz lokalna partnerstva, doprinosi održivom razvoju ruralnih područja.

Na sajtu Uprave za agrarna plaćanja među aktuelnim merama nalaze se mere 1 i 3, a pozivi za 7 i 9 meru očekuju se tokom oktobra i novembra.

 

Izvor: PSSS