Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Koji traktori od POLA VEKA nemaju ZAMENU!?

Koji traktori od POLA VEKA nemaju ZAMENU!?

2101
0
belarus traktor
Manje troše, jeftiniji delovi, dobre snage, foto M. Nedeljković

Da je poljoprivredna mehanizacija u Srbiji stara i po više decenija i da je obnavljanje raznim konkursima za poljoprivredne mašine sporo, nije novost. Međutim, porodica Nedeljković iz sela Mitrovčić kod Topole, o kojoj smo ranije pisali, svoje traktore stare više od pola veka koristi uspešno i bez problema. U pitanju je nemački Ejher (Eicher) iz 1957. godina i beloruski Belarus (Беларус) iz 1973.

„Oba traktora su u funkciji i rade bez problema; mali služi za košenje, drugi za teže radove“, kaže Čedomir Nedeljković.

Već 70 godina postoji, delovi jeftini

traktor stari belarus
Belarus jeftiniji od IMT-a, foto M. Nedeljković

Kako kaže, ‘veliki’, odnosno Belarus koristi za teške radove – oranje do 10 hektara zemlje. Inače, Belarus traktori, proizvode se još od 1950. godine u Minsku, korišćeni su u svim bivšim zemljema Sovjetskog saveza, ali i u Kanadi i Americi. Kvalitet ovih traktora je nadaleko poznat – nekoliko zemalja Evrope i Azije ima svoje proizvodne pogone ove marke, a u Srbiji od 2011. godine montažnu liniju sprovodi kompanija Agropanonka iz Novog Sada i proizvodi oko 3000 traktora godišnje za domaće tržište. Vrlo su konkretni razlozi zašto su Nedeljkovići baš birali ovu marku.

„Mi smo gledali za te traktore koliko su delovi? Iako su stariji, delovi za Belaruse u odnosu na naše su mnogo jeftiniji. Krajnja cena traktora je na kraju prevagnula, koja je u odnosu na naše IMT-ove daleko manja – zahvalniji je po potrošnji, a snage je kao neki IMT-aš od 60 konjskih snaga, ali za razliku od njega, ovaj troši manje. Mada, ja bih opet voleo da uzmem nekog Belarusa, samo mlađeg “, kaže uz smeh sagovornik Bolje zemlje.

Mali i zahvalan za upotrebu

ejher traktor
Ejher može da se nađe i za 3000 evra, foto M. Nedeljković

I dok je cena jednog novog Belarusa oko 30 000 evra, stari nemački Ejher koji Nedeljkovići rado koriste za košenje može da se nađe na prodajnim portalima polovne poljoprivredne mehanizacije od 3000 do 13000 evra u zavisnosti od očuvanosti.

„Mali traktor radi, iako je mali, toliko opslužuje, a ima dana kad ga ne upalimo 10, 15 dana, jer nemamo potrebe. Kupili smo ove traktore zbog cene i veličine, jer nam odgovara takva, a i da ne ulažemo velika sredstva, jer da bi veće traktore od 15,20 hiljada evra zaposlio, treba mu više zemlje“.

Danas je namenjen za radove u vnogradu

traktor stari
Bez potrebe za velikom mehanizacijom usled rasparčanih parcela, foto M. Nedeljković

Upravo, ovo su glavni razlozi zašto obnavljanje mehanizacije sporo ide po selima Srbije; mala domaćinstva do 10ha obradivih površina rasparčanih parcela, nemaju potrebe za velikom i teškom mehanizacijom. Inače, nemački Ejher prvi put je započeo proizvodnju traktora 1936. godina u blizini Minhena u Bavarskoj, manje od 40 godina posle, ‘Nemca’ je otkupio Masej Ferguson, pa Dromson koji i danas pravi manje traktore namenjene za radove u vinogradu.

 

J.E.