Naslovna Vesti Koliko je zaista POVRĆE važno u ishrani?

Koliko je zaista POVRĆE važno u ishrani?

1019
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Neće se pogrešiti ako se kaže da je povrće nezamenljivo u ljudskoj ishrani. Ono se ne ceni samo po tome što sadrži ugljene hidrate, belančevine i masti, već i zbog vitamina, soli, korisnih kiselina i drugih sastojaka, od kojih zavisi ukus u ljudskom organizmu.

Značaj povrća za ljudsku ishranu je u njegovoj velikoj raznovrsnosti:

  • Povrće sadrži mnogo više vitamina od drugih životnih namirnica
  • Mineralne materije ne samo da sadrži u većim količinama od drugih životnih namirnica, već se one u povrću nalaze u povoljnim oblicima za ljudski organizam. Mineralne materije neutrališu kiseline koje se stvaraju pri razlaganju mesa, sira, hleba i dr. i time omogućavaju organizmu lakše i bolje iskorišćavanje hranljivih materija.
  • Bogatstvo kalijumovih soli i gvožđa u povrću nadoknađuje odsustvo u drugim namirnicama
  • Neke vrste povrća sadrže veće količine organskih kiselina, eteričnih ulja, glikozida i fermenata, materija koje daju prijatan miris i osvežavajući ukus i pomažu pri varenju hrane

Ima povrtarskih vrsta koje sadrže znatne količine ugljenih hidrata i belančevina u lako svarljivim oblicima, što je takođe od veoma velike važnosti za ljudsku ishranu

  • Crni i beli luk, ren i slično povrće sadrže fitocide, materije koje deluju kao antibiotici

Imajući to sve u vidu, možemo reći bez preterivanja da ova vrsta proizvodnje ima i veliku privrednu vrednost za našu zemlju, te je treba stalno unapređivati kako bi se dobili što veći ekonomski efekti.

 

 

M.S.