Naslovna Vesti Koliko MARKETING prodaje VINO, a koliko kvalitet?

Koliko MARKETING prodaje VINO, a koliko kvalitet?

1001
0
pixabay
Da li vino prodaje njegova priča ili kvalitet? foto pixabay

Vinska industrija se kod nas vrtoglavo razvija, a u svetu, naročito. Klimatske prilike, za neke su nepovoljne, ali pojedinim zemljama Evrope, koje nekada nisu bile prepoznate kao vinske zemlje, sada donose prosperitet, poput Engleske. S druge strane, među 20 vodećim vinskim zemalja nalaze se naša susedna Rumunija i Mađarska. Koliko taj rast prati i rast vinske kulture i potrošnje, pitanje je, ali je pravo pitanje, koji mehanizmi danas prodaju vino – kvalitet ili dobra prezentacija?

Na ovogodišnjem Festivalu šumadijskih vina u Topoli, naročitu pažnju privukla je diskusija o marketingu u vinarstvu, o kojoj su govorili pre svega Italijani.

„Danas celokupna proizvodnja i plasman vina najmanje je u vezi sa vinom! Nećete pobediti na tržištu kvalitetom vina koliko kompletnom ponudom; doživljajem i pričom koje vaše vino prezentuje potrošaču. Vinski biznis postaje biznis odnosa sa potrošačima“, rekao je profesor marketinga Univerziteta u Rimu dr Alberto Matiači (Alberto Mattiacci), a preneo portal Mladi u agraru.

Reklama ne sme ispred kvaliteta

Međutim, na to što se sada u teroar pored klime, podnevlja odnosno zemljišta, grožđa i proizvođača uključuje i marketing, ne odobravaju pojedini enolozi, koji smatraju da se ispred kvaliteta vina ne treba stavljati reklama, samo da bi se povećala prodaja datog vina.

Marketing u vinarstvu čini sam izgled boce; od etikete, imena i opisa, do samog pristupa ciljnoj grupi, organizovanih degustacija kroz vinski turizam i samo predstavljanje ’priče’ jednog vina, kroz razne vidove promovisanja. Zato profesor Matiači savetuje sve vinare i buduće mlade vinare da ‘ulažu u digitalne tehnologije’.

S obzirom da je najavljena inicijativa od strane Vlade Republike Srbije za unapređenje vinskog sektora, sve je više entuzijasta koji otvaraju vinarije i izlaze na tržište.

„Rekao bih da će se izdvojiti samo par većih vinarija, a ovo ostalo će stagnirati, jer vino je postalo trenutno neko pomodarstvo i nije kao takvo dugog veka – održaće se samo bolje vinarije, kvalitetnije, smatra Saša Pavlović iz Topole, koji se upravo zbog velike konkurencije odlučio na uzgoj stonih sorti grožđa.

Kvalitet propraćem marketingom najbolja opcija

Međutim, ne misle svi tako, osnivač poznate šumadijske vinarije Tarpoš u Vrbici opštine Aranđelovac Tihomir Timotijević, smatra da je veliki broj vinarija izuzetno dobar za Srbiju.

„Složio bih se da je sve više vinarija u Srbiji i malih i velikih i da se ulaže i malo i mnogo novca, međutim, mislim da je to izuzetno dobro. Bićemo prepoznatljivi na vinskoj mapi sveta, a to će da iznedri kvalitet. S druge strane, nikome ko ulaže novac nije u interesu da pravi loše vino i da pokuša da ga prodaje uz dobar marketing. Onaj ko nema novac da to izdrži 5 ili 7 godina bez ulaganja, taj ne može da počne da se bavi vinom, ili je na pogrešnom putu da se brzo obogati“, kaže Timotijević za Bolju zemlju i dodaje je kvalitet propraćen marketinogm najbolja opcija.

Kvalitet uz odgovarajući marketing je najbolja solucija, međutim vrlo često marketing zna da bude jako dobar što vrlo često ne oslikava kvalitet vina koji prodaje. Mislim da je to priča vrlo kratkog daha“.

Na kraju, dobra reklama ili ne, o budućnosti vinarstva, koji je inače skup biznis, odlučiće kvalitet, ali integrisan sa marketingom.

 

J.E.