Naslovna Vesti Koliko opština sa 70.000 hektara obradivog zemljišta ulaže u poljoprivredu?

Koliko opština sa 70.000 hektara obradivog zemljišta ulaže u poljoprivredu?

748
0

Kiša i loše vreme prisutno ovih dana u istočnoj Srbiji, na teritoriji opštine Negotin, koja je jedna od 5 najvećih opština po površini u Srbiji, sa čak 70.000 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, ne brinu poljoprivrednike.

Vreme nije baš toliko loše, uz mali predah od nekoliko dana i odmor od rada u polju, poljoprivrednici će moći da započnu setvu pšenice sa kolikom toliko količinom vlage u zemljištu. Mnogi bi rekli bolje išta – nego ništa!

Čime se poljoprivrednici u ovoj opštini najviše bave, naspram površine obradivog poljoprivrednog zemljišta, koliko se novca izdvaja, da li postoji potencijal za razvoj poljoprivrede, o svemu ovome pročitaćete u tekstu koji sledi..

Dobar potencijal za razvoj poljoprivrede, ali neiskorišćen, sela su i sami znate brdovita, sa prelepim predelima i prostranstvima, postoje i izuzeci, bogata i izgrađena sela, ali stvari treba posmatrati iz svakog ugla, generalno sagledavajući realno stanje.

U 2018. godini u poljoprivredu je uloženo 27 miliona dinara, da li je dovoljno ili ne, svaka pomoć je dobro došla. Ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo, stočarstvo, proizvodnja sira i mleka, mali porodični prerađivački pogoni, širok spektar mogućnosti koje pružaju prelepi predeli ove opštine.

Za ovu i sledeću godinu su planirana veća ulaganja, ali moramo da napomenemo da je to lokalni budžet, a ne državni, tako da je za svaku pohvalu reći da se sredstva izdvajaju i usmeravaju u poljoprivredu. Čelnici vlasti ove opštine vide šansu u seoskom turizmu, da se taj potencijal koji imaju iskoriste na najbolji mogući način, kako bi oživeli svoj kraj i nadahnuli ljude da i dalje rade i ulažu u selo!

Nije samo sistem subvencija taj za koji se novac izdvaja. Proces komasacije koji je trenutno u toku, omogućiće ljudima da ukrupne svoje posede, ubrzaju rad, budu produktivniji i efektivniji, pa i na kraju, povećaju svoje prihode od poljoprivrede, jer sve to ide jedno s drugim.

Zbirno sa Ministarstvom poljoprivrede i lokalnim budžetom, u ovu opštinu je uloženo, samo za poljoprivredu 129 miliona dinara. Ako se nastavi sa ovakvim radom, meštani okolnih sela će ubrzo zaboraviti na dugogodišnje probleme, naravno postoji tu još dosta pratećih i tehničkih problema koje tek treba razmatrati i ulagati u njihovo rešavanje.

 

 

Miloš Stojanović