Naslovna Vesti Koliko sezona i mikrobiološka đubriva utiču na UKUS salate?

Koliko sezona i mikrobiološka đubriva utiču na UKUS salate?

770
0

Danas salata može da se uzgaja takoreći tokom cele godine, međutim, da li ste se ikad zapitali koliko temperatura ili dotok svetlosti može da utiče na ukus biljke. Doktorand iz kompanije Iceberg Salat centar Milica Stojanović, gostujući u studiju emisije Bolja Zemlja, objasnila je šta su pokazala istraživanja.

„Mi smo pre nekoliko godina radili istraživanja. Ispitivali smo tri sezone; jesen, zima, proleće (2016/2017) u plastenicima kompanije Iceberg Salat centar. Kod šest sorti salate, ispitivali smo uticaj različitih mikrobioloških đubriva na prinos i kvalitet. Rezultati su pokazali da je salata imala najveći prinos u prolećnom ogledu, s obzirom da su tada temperature bile najpovoljnije za njen rast i razvoj. Najbolja temperatura za zelenu salatu je 20-25 stepeni tokom dana i 15 tokom noći“, kaže Stojanovićeva.

Takođe, u sva tri ogleda pokazalo se da crvena salata ima manju masu, za razliku od zelene. Mikrobiološka đubriva su imala svoje efekte, u različitim sezonama, ne kod svake sorte isto, pa su istraživanja pokazala da određene kombinacije sezone, sorte i đubriva daju odlične efekte. Takođe, efekat mikrobioloških đubriva zavisi od tipa zemljišta, na kojima se primenjuju.

„Ukus je vrlo važan parametar prilikom odabira salate. Što se tiče našeg istraživanja, crvene sorte su se pokazale kao gorčije, ali treba napomenuti, da zelene sorte jesu prinosnije, a što se tiče hranljivih materija, bolje su se pokazale crvene sorte, tako da nismo uspeli da razvijemo i prinos i kvalitet“, kaže doktrand Stojanovićeva.

Koliko vrste, stresovi, nedostatak navodnjavanja, izbor mikrobioloških đubriva utiču na ukus salate, saznajte više putem ovog linka.

Bolja zemlja