Naslovna Vesti Kome treba KUPUS?

Kome treba KUPUS?

1052
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Ono što je trenutno aktuelno, a to je loš otkup kupusa na jugu Srbije. Povrtari u opštinama Leskovac, Lebane i Vlasotince, izrazili su veliko nezadovoljstvo zbog takvog trenutnog stanja i rekli da se samo čekalo kada će da pukne“ kupus.

Zašto je to tako, zavisi od niza odlučujućih faktora, među kojima nije cena. Trenutna maloprodajna cena kupusa je 20 dinara po kilogramu, ali nije to ono čime su povrtari nezadovoljni, to je plasman.

Otkupa nema, prodaja se samo vrši na kvantaškoj pijaci u Leskovcu, a na velikim količinama cena ide i ispod 20 dinara po kilogramu.

Stručnjaci navode da ove godine nisu povećavane površine pod kupusom, kako za ranu tako i za kasniju proizvodnju, pa samim tim većih količina na tržištu nema, koje su prethodnih godina umele da naprave zastoj.

Izostao je izvoz za Rusiju i Belorusiju u koje je ove godine, prema nezvaničnim informacijama izvezeno između 15 i 20 šlepera, što je jako malo za ovaj region, tvrde proizvođači.

Površine pod kupusom u Jablaničkom okrugu se kreću između 500 i 700 hektara, sve u zavisnosti kakva je godina, nešto se proizvede ranije, a određena količina kasnije.

Pamtimo i lošije dane, prošle i pretprošle proizvodne godine, ako se fokusiramo na proizvodnju kupusa i oscilaciju cena na tržištu, cene su išle i do 5 dinara po kilogramu što je apsolutno neisplativo i ekonomski ne opravdava proizvodnju.

Ranijih godina smo imali mnogo šokantnih naslova u medijima povodom niske cene kupusa i nezadovoljstva povrtara koji su čak i bacali svoju robu od muke. Izgleda da nas takvo stanje neće zaobići ni ove proizvodne godine.

 

 

M.S.

Prethodni tekstBerba grožđa u punom jeku! Od 11. oktobra počinje Oplenačka berba!
Sledeći tekstVRANAC – naše vino sa SVETSKIM potencijalom