Naslovna Vesti KOMPOST u svom dvorištu – BRZO i LAKO!

KOMPOST u svom dvorištu – BRZO i LAKO!

648
0
foto: M. Stojanović
foto: M. Stojanović

Razmislite samo koliko namirnica i ostataka od jela iz vaše kuhinje završi u otpadu, a moglo bi se iskoristiti na najbolji mogući način. Pitate se kako, pročitajte u današnjem članku!

Kompostiranje je jedan od najstarijih metoda, koji se primenjivao još od davnina i potiče od naših predaka. Prednosti odlaganja namirnica iz kuhinje i njihovog kompostiranja su odavno zaboravljene. Kako raste svest o zaštiti životne sredine, organskoj poljoprivredi, primeni prirodnih đubriva, kompostiranje je već odavno doživelo preporod u mnogim zemljama u svetu, a kreće i kod nas!

Pitate se kako možete to odraditi u svom dvorištu a da ne zahteva mnogo vremena i ulaganja?

Sve što vam je potrebno je malo vremena i dobre volje. Otpad naravno imate! Pod otpadom podrazumevamo, sve biološke ostatke koji su neupotrebljivi za ishranu čoveka, tu su naravno biljni ostaci i organski otpad. Razgrađuje se pomoću aerobno bioloških procesa, a konačni proizvod je izuzetno bogat mineralnim hranivima koja su neizostavna u ciklusu proizvodnje zdrave hrane, baštovanstva ali i popravke strukture zemljišta.

Po pravilu se kompostiranje treba vršiti u kontrolisanim uslovima, ali nekada priroda sama odradi svoje. U svom dvorištu možete napraviti mesto za odlaganje, sa daskama i najlonom ili u plastičnom kontejneru što je čak i bolja opcija. Sve namirnice poput otpadaka od hrane, mleka, jaja, povrća, biljnih ostataka kao što su lišće, trava, grančice i tako dalje, odlažate u taj prostor i zalivate. Odnosno, čak nije potrebno ni zalivanje, ako imamo s vremena na vreme kišne dane, a poželjno je na svaki sloj ubacivati odreženu količinu zemlje kako bi kompost bio što bolje strukture!

Treba što više usitniti ostatke od hrane kako bi se što lakše razložili. Naravno da je potrebno dobro paziti da na kompostiranje ne dođu muljevi koji su zasićeni deterdžentima, kiselinama ili pesticidima, koji u biološkoj razgradnji imaju negativan uticaj na razvoj bakterijskih kolonija, koje svojim aktivnostima proizvode kompost.

Fermentacija je anaerobni metabolizam u kojem dolazi do degradacije prirodnih molekula, i vremenski period koji mora da protekne je od 3 do 6 meseci.

Nakon toga je đubrivo spremno za vašu baštu, okućnicu ili saksiju!

 

M.S.