Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Komšija mu UKRAO 15 mašina i prodao, a kupac tvrdi da ima...

Komšija mu UKRAO 15 mašina i prodao, a kupac tvrdi da ima PRIZNANICU!

914
0

Pored svih muka koje mogu da zadese srpskog poljoprivrednika, Đura Nedeljkov iz Deliblata sa 300 ha zemlje, čini se da ima najveću, otkrivamo u emisiji Bolja zemlja. Pre godinu dana, ukradeno mu je 15 poljoprivrednih mašina u vrednosti od 4 miliona dinara! Lopov je ni manje, ni više nego njegov komšija, koji je te mašine ubrzo po krađi i prodao. Pravi problem se javio, kad onaj ko je otkupio mašine od Đurinog komšije, neće da vrati mašine, jer tvrdi da ima priznanicu!

„Pre više od godinu dana desila se krađa kod mene, dok sam ja bio na odmoru. Tanjirača, drljača, teška tanjirača, Gaspardo sejalica, koja sama vredi više hiljada evra ukradeno je, a veći broj mašina, koje su prodate u moje selo nađene su. Međutim, gro mašina koje su najskuplje ne mogu da vratim koje su prodate gospodinu Ćoriću koji tvrdi da ima priznannicu. Moj komšija ne spori da je pokrao i njemu prodao, ali on tvrdi da je te mašine kupio i ima priznanicu za njih, kaže Đura Nedeljković u emisiji sa Urošem Davidovićem.

„Poturanje“ ukradene stvari

Reč pravne struke kaže da izvesni kupac Ćorić ne može da postane vlasnik ukradenih poljoprivrednih mašina, objašnjava Dragoslav Ljubičanović iz Advokatske komore Beograda.

„Taj izvesni gospodin ne može da postane vlasnik mašina, zato što je platio lopovu, znači ne može da stekne svojinu od nekoga ko nije bio vlasnik te svojine. Tako da on nije savesni sticalac tih mašina. Tužilaštvo bi trebalo te mašine da oduzme. Ako bi Ćorić dalje prodavao te mašine, u pravu bismo to nazvali ‘proturanje’ ukradene stvari i može da se postavi pitanje njegove krivične odgovornosti“, kaže Ljubičanović.

Preostaje jedino tužba

Ironija svega jeste da niko ne spori da su to poljoprivredne mašine primarnog vlasnika, ali sada Ćorić traži da Nedeljkov njemu plati 5000 evra, za koliko je on prethodno kupio te mašine. Zašto se, naizgled, ovaj jednostavan slučaj ‘vuče’ već više od godinu dana, pitamo se.

„Ovde je problem zašto je Tužilaštvo dozvolilo da dođe do ovoga- godinu dana. Nedeljkov može da tuži lice koje je ukralo mašine i lice koje odbija da vrati, nešto što Nedeljkovu pripada, jer bez pravnog osnova drži te mašine“, ističe Ljubičanović u emisiji Bolja zemlja.

 

J.E.