Naslovna Vesti Konji sve deblji, a sve to zbog klimatskih promena i izobilja hrane

Konji sve deblji, a sve to zbog klimatskih promena i izobilja hrane

Britansko veterinarsko udruženje za konje (BEVA) ustanovilo je da od 792 pregledane životinje, njih 31 posto ima višak kilograma. 

909
0
Foto: Pixabay

Da klimatske promene sve više utiču na biljni i životinjski svet svedoči i činjenica da konji postaju sve teži, jer zahvaljujuči ovim promenama mogu da uživaju u izobiljima trave.

Da postoji problem među prvima je uočio britanski veterinar Žil Mofat, a to objašnjava činjenicom da zbog sve toplije i vlažnije klime, koja je pogodna za rast trave, konji imaju mogućnost da u pasu u velikim količinama.

Foto: Pixabay

Tako ovaj veterinara za Dejli telegraf, kaže da ima sve više pacijenata koje mora da leči zbog prekomerne težine, dodaje da problem “delom i odraz socioekonomskog pritiska”.

“Vlasnici konja sve duže rade i nemaju vremena da vežbaju konje, da ih jašu. A kako imaju izobilje hrane, dolazi do problema. Vlasnicima je teško da procene koja količina i kakvog kvaliteta je dovoljna za njihove ljubimce” kaže veterinar.

 

Britansko veterinarsko udruženje za konje (BEVA) ustanovilo je da od 792 pregledane životinje, njih 31 posto ima višak kilograma.  Razlog za ovakvo stanje, veterinari su pronašli i u nedostatku objekata kao što su staje i ograde za konje.

Veterinari predlažu vlasnicima da podignu ograde gde god je to moguće i da prate količinu hrane koje će konji uzeti, a to će najbolje uraditi ako je izmere pre davanja životinjama.

Dejvid Rendi, veterinar BEVE ističe da je čak 50 posto konja u Velikoj Britaniji prekomerno teško ili gojazno.