Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo KOROV koji je izuzetno LEKOVIT, a može se naći SVUDA!

KOROV koji je izuzetno LEKOVIT, a može se naći SVUDA!

1198
0

Korovi su najčešće označeni kao neprijatelji bašte ili useva, sa tendencijom da su štetni. Ulažu se veliki napori za njihovo suzbijanje i čišćenje, međutim mali broj ljudi zna da su pojedini korovi izuzetno LEKOVITI.

U kukuruzu, na livadi, pored puta, mnogo puta smo primetili ČIČAK (Artcium lappa), upravo je ta biljka veoma lekovita i ima ŠIROKU PRIMENU u medicini.

Široko je rasprostranjena u svim delovima naše države, jer je izuzetno otporna biljka na bolesti i štetočine. Kao i svaki koren, ova biljka je SAMONIKLA, ali treba voditi računa da nije rasla u okruženju primene pesticida.

Ređe se koristi list, KOREN je taj koji je lekovit, sadrži mnoge supstance koje čine čuda vašem ORGANIZMU!

Na koji način se upotrebljava koren čička?

Koristi se u svežem stanju, ali i osušen. Nepisano pravilo je da se ne treba koristiti koren od stare biljke, već od mladih, tačnije od nekoliko meseci, jer je tada prisustvo svih lekovitih materija izuzetno VISOKO!

Preporučuje se ljudima koji pate od dijabetesa, akni, stimuliše jetru i još mnogo POZITIVNIH efekata!

Može se kombinovati sa ostalim lekovitim biljkama, kao što su kopriva i jagoda, ali se najčešće koristi kao PRIRODNI ČAJ za DETOKSIKACIJU!

U korenu ove biljke, kada se upotrebi SVEŽ u proleće ( ili kad se propusti kroz alkoholnu paru, pa onda osuši na suvom, toplom vazduhu i čuva na SUVOM mestu da se ponovo ne ovlaži i ne TRULI) ima sastojaka inulina, ulja, tanina, kalijum-fosfata, kalcijuma, magnezijuma. Ti sastojci deluju vrlo POVOLJNO u lečenju kožnih oboljenja!

Kada vam se sledeći put čičak prikači za odeću, dobro obratite PAŽNJU, možda vam bude od POMOĆI!

 

M.S.