Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo KOZARSTVO: USPEŠNO gazdinstvo u selu RUTEVAC!

KOZARSTVO: USPEŠNO gazdinstvo u selu RUTEVAC!

963
0

Među malobrojnim odgajivačima koza u Aleksincu je Mihajlo Milenković iz sela Rutevac, izdvaja se od ostalih odgajivača i smatra se najboljim u ovom kraju, po broju grla, načinu uzgoja i po svom odnosu prema ovoj grani stočarstva.

Kozarstvom je počeo da se bavi pre šest godina, sa 14 grla koza, potom je povećao stado na 20 a danas…

“Evo sad već 40, ostavljamo svake godine podmladak, lepo nam ide za sad. Ove godine smo ostavili 15 mladih ženki, tako da će sledeće godine biti blizu 60. CIlj imamo jasno pred nama i težimo da taj cilj ostvarimo.Što više grla, a ići ćemo barem do 100 grla.” – kaže Mihajlo

Za to je potrebno znanje, umeće ali i radna snaga koju naš domaćin itekako ima!

“Radnu snagu imamo! Trudimo se svi iz porodice, naročito supruga, svako zna svoj posao. Kod muže su tu supruga i majka, one su zadužene za proizvodnju sira, ja i otac radimo na tome da uvek obezbedimo adekvatnu hranu u dovoljnim količinama. Hrane mora uvek biti u izobilju, što zna itekako da dobro utiče na plodnost stada. Vodimo dosta računa o higijeni i preventivi, da uvek bude čisto i uredno, jer ovaj posao radimo s ljubavlju prema ovim životinjama.” – dodaje Milenković

O kojoj količini mleka i sira se radi, da li za njih imate tržište?

“Znate kako, koze su rase Alpino, itekako su mlečne, ima dosta mleka, proizvodimo dosta sira, tržište nije baš zadovoljavajuće, ali pošto planiramo da povećamo proizvodnju, potrudio bih se da svoje proizvode plasiram na veće tržište, kao na primer Beograd ili sever Srbije.”

Sa radnom snagom i slogom, pretpostavljamo da imate ozbiljne planove za budućnost?

“Planiram u nekoj bližoj budućnosti, naravno ako to finansijska sredstva dozvole, da se otvori mini mlekara za proizvodnju sira i ostalih mlečnih proizvoda od kozijeg mleka. Da to bude jedan ozbiljan posao. Ko zna, možda sutra od toga ispadne neki dobar brend.”

M.S.