Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Kozarstvu u Srbiji se smeši bolja budućnost!

Kozarstvu u Srbiji se smeši bolja budućnost!

1208
0

Pristupnicu je potpisalo 127 kozara. Na skupu su izabrani organi i rukovodstvo udruženja!

Jedina tema petog susreta kozara Srbije Kumane 2019 bilo je udruživanje i osnivanje krovne organizacije odgajivača koza.
Odgajivači koza, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, predstavnici nauke, stručnih poljoprivrednih službi, ekonomisti, svi okupljeni oko jednog istog cilja, da novoosnovano udruženje bude prekretnica u razvoju kozarstva u Srbiji.

Ovo udruženje će na najbolji mogući način promovisati kozarstvo u Srbiji i uspostavljaće saradnju u regionu, zastupaće interese kozara u donošenju zakonske regulative i organizaciono i tehnički pomagati svojim članovima.

Jedna odlična ideja koja je sprovedena u delo sa vrlo jasnim i preciznim ciljem. Po uzoru na ove ljude bi trebalo napraviti organizacije u svim granama poljoprivrede, sa jednim istim ciljem, a to je zastupanje interesa.

Ugledajući se na ove ljude i njihove ideje, na kraju bi se čak mogle sve organizacije udružiti u jednu jedinstvenu interesnu grupu koja će zastupati interese svih poljoprivrednika, bez obzira u kom delu Srbije se nalaze i čime se bave.

Nesiguran plasman i niska cena kozjeg mleka su jedan od glavnih razloga zbog koga je došlo do udruživanja.

Ekonomski ciljevi, pre svih je tu povećanje profitabilnosti proizvodnje, mora biti prioritet odgajivačima koza. To se jedino može ostvariti udruživanje, nikoga realno nije briga za male proizvođače koji ne isporučuju velike količine mleka i sira na tržište.

Miloš Stojanović