Naslovna Vesti KRITIČNA PROIZVODNJA JESENJEG KUPUSA!

KRITIČNA PROIZVODNJA JESENJEG KUPUSA!

748
0

Proizvodnja kupusa ima tradiciju u Srbiji i proizvodi se u svim delovima naše zemlje. Kišeljenje kupusa normalna je stvar tokom jeseni, jer prosto prosečna srpska porodica ne može da zamisli bilo kakvo slavlje bez nadaleko čuvenih srpskih specijaliteta: sarme, podvarka ili najobičnije salate od kiselog kupusa koja je posuta crvenom paprikom i uljem.

Da bi imali dovoljne količine kupusa za jesen, kada kreće njegova seča, u toku je intenzivna proizvodnja tokom leta.

Međutim, proiozvodnja kupusa u značajnoj meri može biti ugrožena pojavom mnogih štetočina i prouzrokovača bolesti. Povrtari to dobro znaju i svake godine muku muče sa zaštitom kupusa posebno što je zaštita delikatan posao, a kupus, prouzrokovači bolesti i štetočine ne ostavljau na miru sve do početka seče, tj. branja.

Od bolesti koje se mogu javiti na kupusu su prouzrokovači crne pegavosti, plamenjače i nekih bakterioza. Osnovni uslovi da se jave ove bolesti jesu vlaga i nepoštovanje plodoreda. Ovog leta stvorili su se idealni uslovi, jer je bilo dosta kiše i vlage pa nema parcele gde kupus nije zahvaćen nekom od ovih bolesti.

Registrovanih preparata na tržištu zapravo da i nema tako da se za sprečavanje ispoljavanja simptoma bolesti uglavnom koriste preparati na bazi bakra.

Kada su štetočine u pitanju, najpoznatiji i najdosadniji su svakako puževi koji se javljaju stalno i u svakom usevu, ali osim njih tu je i čitava armija na desetine insekata od kojih su najčešći i najpoznatiji: veliki i mali kupusar, kupusni moljac, zelena i crvena kupusna stenica, vaši, kupusna sovica itd.

Za suzbijanje ovih insekata postoje odgovarajući insekticidi, ali se moraju koristiti obazrivo, jer je njihova primena izuzetno delikatna posebno usled karence i poštovanja rokova primene.

Intenzitet napada nekih štetočina prati se i oderđuje po skali intenziteta napada, tako što se metodom slučajnog uzorka pregleda 100 biljaka i prati se broj prisutnih larvica – gusenica pa se utvrđuje procenat napada po skali: slab, srednje jak i jak napad.

Dakle. Posebno je pitanje šta će biti sa proizvodnjom kupusa ove sezone jer kao što smo na početku naveli, stvorili su se idealni uslovi za napad bolesti i štetočina. Zaštita je intenzivna ali se ne sme preterivati jer se time osim rizika za zdravlje čoveka narušava i životna sredina.

 

G.V.