Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Krmača u Kniću oprasila 31 prase!

Krmača u Kniću oprasila 31 prase!

988
0

Da su neverovatne, a pozitivne stvari u poljoprivredi moguće – dokazala je jedna krmača u selu nadomak Knića, koja je oprasila ni manje, ni više nego 31 prase, prenela je Regionalna informativna novinska agencija (RINA).

Skoro čitav jedan vek trinaesto prase važilo je za nešto prekobrojno, višak ili odbačeno. Međutim, Radosavu i Vukomirci Jolović donela je sreću, a potencijalno i novčani dobitak.

“Ovo niko nije očekivao i prvi put se dešava. Krmača je počela da se prasi oko popodneva i sve je teklo brzo, ali nikako da završi. Tek oko ponoći videli smo da je gotovo i da je u svinjcu gomila njenih potomaka”, priča Radosav Jolović.

Mladi prasići podeljeni su u dve grupe i dok jedni sisaju, drugi se dohranjuju i tako u krug.

Niko nije verovao dok nije došao da vidi. Ja sam bila tu i brojala do nekih 15, a onda sam otišla. Ujutru kad sam došla imala sam šta i da vidim, nikad kraja brojanju, ima ih kao mrava”, rekla je kroz smeh Vukomirka.

I ništa ovo ne bi bilo izenađujuće da se ne zna da prosečna srpska krmača prasi oko 12 mladih, tako da je ova prasica iz Knića apsolutni šampion u državi, a Jolovići srećni vlasnici.

 

Izvor: RINA, GZS

J.E.