Naslovna PR Krpelji – napast koja vreba iz trave

Krpelji – napast koja vreba iz trave

1500
0
kako ukloniti krpelja
Šta je i kako ukloniti krpelja? Foto: preuzeto sa www.espresso.rs

Svakako da ne postoji osoba koja se bar jednom u životu nije susrela sa ubodom krpelja. Bilo da se radi o mlađim ili starijim osobama, ubod ne bi trebalo ignorisati ali svakako ne bi trebalo ni da nas hvata panika. Izvesna pažnja i obazrivost svakako se preporučuju.

Sta su krpelji
Šta su krpelji?

Šta su krpelji?

Krpelji su sitne životinje, često jedva uočljive golim okom. Pripadaju velikoj porodici gde između ostalog spadaju i škorpije, pauci, rakovi i stonoge.

Krpelji su samo jedan manji deo izuzetno brojne familije.

Primarni domaćini krpeljima su sve toplokrvne životinje bilo da su domaće ili divlje, tako da parazitiraju apsolutno sve: od zmija, ptica, pacova, miševa, medveda, jelena, lisice, pasa itd. Zakačeni na domaćinu susaju krv kada im se telo uveća i do nekoliko puta i tada bivaju i jasno uočljivi.

Zbog čega su krpelji opasni?

Budući da parazitiraju životinje i da sisaju njihovu krv otuda i njihova opasnost po zdravlje čoveka jer su mogući prenosioci mnogih opasnih bolesti, koje ako se na vreme ne otkriju i pravilno ne leče mogu da izazovu izuzetno ozbiljne posledice, a ima i slučajeva koji su se završavali fatalno.

Krpelji opasnost
Krpelji opasnost

Na našim podnebljima najzastupljeniji je takozvani pseći krpelj Ixodes ricinus koji je prenoslilac lajmske bolesti koja nije česta, ali je najopasnija. Postoji još čitav niz drugih bolesti koje su takođe opasne, ali se ređe mogu javiti kod nas.

Sta ako me ubode krpelj
Sta ako me ubode krpelj?

Šta ako nas ubode krpelj?

Kada primetimo da se krpelj zakačio na kožu, jako je važno kako da se pravilno ukloni.

Najsigurnije i najbezbednije je da se to obavi u nekoj zdravstvenoj ustanovi, ali ukoliko je to nemoguće, dovoljno je da se malo zategne koža i vrhovima prstiju (noktima) ili pincetom, krpelj lagano okrene u smeru suprotnom od kretanja kazaljki na satu i blago povuče. Ovo je najbezbedniji i najsigurniji način ukljanjanja krpelja i uspešan je u gotovo 90% slučajeva.

Ukoliko se desi da ga prilikom vađenja pokidate, nije strašno. U tom slučaju po pravilu ostaje samo jedan deo rilice, koju koža kasnije sama odbaci.

Nikako nemojte pre vađenja da pokušate da umrtvite krpelja natapanjem raznim hemisjkim sredstvima tipa: sapunica, alkohol, rakija, ulje …

Ukoliko na takav način pokušate da ga uklonite velika je verovatnoća da vas krpelj zarazi, jer na taj način on počinje da se guši pa ispljune odnosno povrati prethodno usvojeni sadržaj (zaraženu krv sa neke životinje).

VMA u Beogradu dežura 24h i tamo možete u bilo kom trenutku da odete ukoliko primetite ubod krpelja i želite da se izvadi stručno. Na VMA se po protokolu svaki izvađeni krpelj ispita da li je potencijalno opasan ili nije i shodno dobijenim rezultatima pristupa se daljoj terapiji.

Važno je da se posmatra mesto uboda krpelja!

Prvih nekoliko dana nakon uklanjnja krpelja posmatarjte mesto uboda. Ukoliko se javi zrakasto crvenilo praćeno svrabom i upalom kože (koža je na mestu uboda vruća) obavezno se javite lekaru jer ti simptomi mogu da budu znak da je došlo do infekcije.

Na svu sreću, većina uboda krpelja prođe bezazleno.

Krpelji su aktivni od marta do oktobra i ukoliko se boravi u prirodi važno je da nosite odeću dugih rukava i nogvica, a telo obavezno zaštitite nekim od sredstava koji se preporučuju za tu namenu.

Nakon povratka, pregledajte svoje telo, naročito mesta na pregibima, ispod pazuha oko struka i potkolenice koja su najčešće mesta uboda, jer je tu koža natanja. Krpelj kada dospe na kožu domaćina, ima 72 sata vremena da se potpuno fiksira, a to je najčešće dovoljan period da se primeti i bez ikakvih polsedica ukloni sa tela.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković