Naslovna Vesti KRUŠKA ove godine PODBACILA, Takovo mora da „uvozi“!

KRUŠKA ove godine PODBACILA, Takovo mora da „uvozi“!

539
0

Rod krušaka u Srbiji ove godine je toliko podbacio da će velike fabrike, koje koriste ovu voćku za preradu, poput kompanije „Takovo“, morati da uvoze krušku, prenose Novosti.

Gotovo svi voćari iz čačanskih krajeva krušku viljamovku predaju gornjomilanovačkom „Takovu“, koji je dalje prerađuje za prepoznatljivu voćnu rakiju ovog proizvođača. Otkupna cena je ista kao i prošle godine – 34 dinara plus PDV za kilogram.

Prema navodima lista Novosti, razlog što je tek trećina kruške rodila u odnosu na prošlu godinu, jesu prolećni mrazevi i grad. To je oštetilo i prinos i postojeći rod, koji takav jedino može u preradu.

Menadžer gornjomilanovačke kompanije „Takovo“ Aco Lukić ističe da je otkup počeo prošle nedelje, ali da je odmah bilo primetno da ovogodišnji rod neće zadovoljiti potrebe fabrike. Stoga će morati da uvoze krušku, kako bi popunili kapacitete fabrike, a samim tim i kako bi proizveli rakiju od ove kruške koja je osvojila i domaće ali i strano tržište. Još ne zna odakle će je uvesti, s obzirom na to da je slična situacija zadesila i voćare iz okolnih država.

Inače, cena konzumne kruške u trgovinama i na pijacama kreće se od 80 do 120 dinara, dok ona iz uvoza kreće se od 150 do 190 dinara po kilogramu.

 

Izvor: Novosti

J.E.