Naslovna Vesti Kruškina buva napast iz prošlog veka

Kruškina buva napast iz prošlog veka

1458
0
Pojava kruskine buve u zasadu kruske
Pojava kruškine buve u zasadu kruške

Psylla pyri ili kruškina buva u našem području nije bila poznata sve do 1954. godine. Interesantno je i to, da ona nije spominjana čak ni u udžbenicima.

Problem psile nastao je kasnije, kada su počeli da se zasnivaju zasadi kruške, koji su postali profesionalni, odnosno kada je proizvodnja počela da biva gotovo industrijska.

Verovali ili ne, što se više neguje zasad kruške to ima više šansi da se psila pojavi. Zbog toga je potrebna ravnoteža što znači da ne bi trebalo da se preteruje ni u čemu.

Prva i osnovna stvar je da voćnjak nikako previše ne đubrite azotom, kako se ne bi stavarala bujnost podloge. Naime, bujne podloge su i više nego pogodne za dolazak psile koja leti i bira najmlađe i najlepše lišće gde može da sisa kvalitetne biljne sokove.

Zbog toga je važno da povedemo računa o toj ravnoteži, jer što se voćnjak više neguje, biljke će imati kvalitetnije biljne sokove i samim tim postaće izuzetno interesantne za psilu. Sami možete da zaključite da je zbog navedenog, čovek glavni krivac za invaziju psile sa kojom se voćari muče već decenijama.

Odrasla kruskina buva
Odrasla kruškina buva

U fazi razvića psila ima zimsku i letnju formu. U ovom periodu mogu se uočiti još uvek zimske forme psile koje polažu jaja. U zavisnosti od toga koja je boja jaja možemo da zaključimo koliko su sveža.

Bela jaja su najsvežija – tek položena, žućkasta su nešto starija, dok su jaja braon boje najstarija i od njih se u svakom momentu može očekivati piljenje. Najbolji momenat za suzbijanje je dok su jaja psile braon boje!

SUZBIJANJE KRUŠKINE BUVE – SAVET STRUČNJAKA

Odlične rezultate daju preparati koji deluju na larve, ali i na odrasle forme jer se time sprečava psile da polažu nova jaja.

U vreme leta imaga ne preporučuje se suzbijanje, jer će stalno doletati novi, pa se neće postići zadovoljavajući efekat i samo ćete nepotrebno trošiti novac.

Dakle, momenat piljenja larvi je najbolji momenat i to je period u narednih 10–ak dana!

Amon 020 EW
1000ml AMONA na 1000l vode uz dodatak u količini 3 litra po hektaru LETOL EC ulja

Možete koristiti preparat AMON 020 EW ( a.m. abamektin ) 0,1% rastvor odnosno 1000 ml AMONA na 1000l vode uz dodatak u količini 3 litra po hektaru LETOL EC ulja.

Ova kombinacija daje odlične rezultate u suzbijanju i može se koristiti samo dva puta godišnje na istoj površini.

I za kraj evo jedne zanimljivosti!

Prisustvo psile na kruški, često prati i pojava medne rose. Evo i zašto.

Psila sisa sokove mladih izdanaka i uvek je na vrhu. Ali ne podnosi velike količine šećera koga često ima u tim mladim delovima. Višak šećera izbacuje u vidu medne rose. Naravno, ova pojava nastaje samo ako se kruškina buva ne suzbije na vreme.

Tekst priredio: dipl. inž. Goran Veljković

Prethodni tekstNedimović: Uvođenje najsavremenije protivgradne zaštite!
Sledeći tekstKako proizvesti 200.000 sadnica bagrema godišnje?