Naslovna Vesti KUPINA: Kakvu je sudbinu doživela ove godine?

KUPINA: Kakvu je sudbinu doživela ove godine?

1100
0

U zasadima maline i kupine, ove proizvodne sezone azijska voćna mušica (Drosophila suzukii) bukvalno desetkovala, baš u vreme berbe. Posebno su stradali kupinjaci, iako je u zasade puno novca uloženo i posvećena pažnja hemijskoj zaštiti od bolesti i štetočina u vreme razvoja biljaka.

Kada smo očekivali da ćemo doći do nekih sredstava, odnosno da povratimo ono što je uloženo u ovoj godini, da bi kupinjak bio održan na ovom nivou! Sa svim potrebnim hemijskim sredstvima samo organskog porekla, po nalogu stručnjaka sa kojima sarađujemo. Na samom početku berbe, nekoliko dana od početka, pojavila se siva trulež (Botrytis cinerea). Mi nismo stručni za rešavanje bolesti, naše je da odradimo, ali nama niko nije dao upozorenje, imali smo utisak da simptome prouzrokuju stalne padavine.“ – rekao je Bratislav Jovanović, voćar iz sela Tešica

Kvalitet ploda je ove godine bio fenomenalan, ali je kiša stvarala vlagu, koja je loše uticala na plodove i njihov kvalitet. Ova godina je bila posebno dobra, plodovi kupine su bili izuzetno krupni, sa naglim sazrevanjem, krenula je agresivna siva trulež, koja je odmah u startu najjednostavije rečeno uništila i tržišno obezvredila određen procenat proizvoda, koji su polako počeli da padaju na zemlju.Kako je vreme odmicalo, intezitet se pojačavao.

Štetočina koja se ne vidi golim okom, a pričinjava abnormalne štete je odgovorna za naš veliki gubitak. U jednom prohodu smo brali i do 2 tone, a onda je sve to palo na zemlju a kola krenula nizbrdo!“ – dodao je Bratislav

Za sada, jedini nadzor nad azijskom voćnom mušicom, moguće je jedino pomoću klopki. Klopke koje se sastoje od obične plastične flaše sa sirćetom i vinom na dnu treba postaviti u periodu od aprila do kraja oktobra. Pojavu ove štetočine, njeno suzbijanje, hvatanje i uništavanje treba sprovesti u saradnji sa stručnjacima poljoprivrednih službi u pronalaženju efikasnijih metoda suzbijanja azijske mušice.

Bilo je slučajeva da kupina nije htela da zri, velika količina plodova je ostala nedozrela, što je takođe uticalo na rodnost zasada!

Pitate se sigurno šta se desilo sa plasmanom plodova ovakvog kvaliteta?

Jedno je sigurno, tužna sudbina zadesila je kupinu ove proizvodne godine. O ceni, da li je bila adekvatna ili ne, stručnjaci naglašavaju da nema potrebe razmatrati. Onaj ko je na neki način uspeo da sačuva po koji zdrav i kvalitetan plod, nije bio oduševljen cenom.

 

M.S.