Naslovna Vesti Kvalitet plodova JABUKE namenjenih za ČUVANJE!

Kvalitet plodova JABUKE namenjenih za ČUVANJE!

928
0

Pred berbu se radi analiza mineralnog sastava plodova na osnovu koje je moguće dobiti ocenu njihovog unutrašnjeg kvaliteta.

Prema mnogobrojnim istraživanjima, postoji vidljiva korelacija između pojave fizioloških oboljenja koja se javljaju na plodovima tokom čuvanja i njihovog mineralnog sastava.

Kalcijum, na primer, usporava zrenje i starenje plodova i smanjuje osetljivost na fiziološka oboljenja.

Kalijum je antagonista kalcijumu, pa njegov previsok sadržaj u plodovima jabuke utiče na njihovu osetljivost, na fiziološka oboljenja, kao što su gorke pege, posmeđivanje mesa, starosno posmeđivanje pokožice.

Fosfor utiče na čvrstinu plodova. Prevelik ili prenizak sadržaj azota takođe loše utiče na čuvanje plodova.

Analiza mineralnog sastava plodova omogućava da se dobije ocena njihovog unutrašnjeg kvaliteta. To može praktično da se koristi, pored drugih metoda, za ocenjivanje sposobnosti čuvanja plodova. Određuje se sadržaj kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i azota.

Izračunava se odnos K/Ca i K + Mg/Ca, pri čemu se smatra da odnos treba da bude manji od 30. Analize mogu da se rade pred berbu ili posle junskog opadanja plodova.

Analiza plodova neposredno pred berbu!

Ova analiza se radi u cilju određivanja skladišne sposobnosti plodova. Nakon laboratorijske analize utvrđuje se međusoban količinski odnos K + Mg/Ca.

K + Mg/Ca < 30 – Nema opasnosti od pojave fizioloških oboljenja

K + Mg/Ca = 30 – 35 – Mogu da se jave skladišni problem

K + Mg/Ca > 35 – Sigurna pojava fizioloških oboljenja. Plodovi nisu za dugo čuvanje.

Osetljivost sorti nije ista, a značajan je i efekat godine. Osetljive sorte su “mucu” i “jonagold”, manje osetljivi “greni smit”, “zlatni delišes” i “ajdared”, dok je “gala” sorta kod koje se gorke pege retko javljaju.

 

 

M.S.