Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Lako je kad se ima sa čim…

Lako je kad se ima sa čim…

785
2610

U ovom trenutku suzbijanje korova u kukuruzu za sve one koji rade pravovremno, nije veliki problem. Lako je kada postoje preparati koji imaju dobru efikasnost i koji su dostupni svim proizvođačima širom Srbije. Preparati kao što su: Maton i Colosseum odlično završavaju očekivani posao kad su širokolisni korovi u pitanju ili noviji preparat Intermezzo, koji se već odomaćio na velikom broju parcela pod kukuruzom kao i Tvister koji je već u drugoj godini opravdao sva očekivanja koja smo od njega imali kad je suzbijanje širokolsinih korova u pitanju. Međutim, iz Chemical Agrosave uvek možete očekivati nešto novo i dobro. Prošle sezone, na mala vrata, na tržište Srbije ušao je preparat Pretendo, herbicid za suzbijanje širokolsinih korova u kukuruzu od drugog do osmog lista, koji je tako formulisan da mu nije potrebno dodavati okvašivač, a ono što je najbolje je da pored brzog delovanja i dobre efikasnosti preko lista ima i zemljišno delovanje pa tako sprečava i nicanje širokolisnih korova koji bi naknadno ponikli nakon tretmana. Sve u svemu ovo je jedan od najpraktičnijih preparata za primenu u kukuruzu, a kada su količine primene u pitanju dovoljno je 1-1,2 l/ha da pokaže sav svoj potencijal i reši nas problema koje korovi mogu da nam naprave. Da bi mu proširili spektar delovanja zajedno sa preparatom Pretendo može se primeniti i preparat Nikosav u količini 1,25 l/ha što dovodi do proširenja i na ponikle uskolisne korove pre svega tu mislim na divlji sirak iz rizoma. 
I za kraj jedan savet za sve proizvođače pšenice. Pšenica je klasala i počinje cvetanje tako da se mora uraditi preventivni tretman protiv Fusariuma, za tu namenu se koristi preparat Duofen plus u količini 1,5 l/ha, najbolje kad je 5-10% cvetova otvoreno jer će se tada ostvariti najveći efekat po zaštitu klasa pšenice. 
Ukoliko imate dodatnih pitanja za bilo koji vid biljne proizvodnje, obratite se stručnoj službi kompanije Chemical Agrosava na telefon 011/7852-767

 

M.Sc. Dejan Reljin