Naslovna Zdrava Hrana Lekovita svojstva kozje surutke

Lekovita svojstva kozje surutke

4017
0

Nakon Drugog svetskog rata koze su se smatrale za štetočine, glavnim uništivačima šuma. Čak je i uredba bila doneta kojom se zabranjuje njihovo držanje. Danas na sreću svih nas, kozarstvo je ponovo u uzletu. Ljudi su shvatili koliko je kozje mleko, i ostali kozji proizvodi delotvorni po čoveka.

Kozje mleko, sir, surutka, jogurt i druge namirnice mogu se naći u prodavnicama i na pijacama širom Srbije. Prema rečima američkog naturopate (naturopath) dr Roberta H. Sorge kozji proizvodi, kao što je kozja surutka, idealna je hrana za ljude jer je neverovatno slična ljudskom mleku. Čak se koristi umesto majčinog mleka prilikom dojenja odojčeta. Kozja surutka sadrži velike količine proteina i drugih aminokiselina i izrazito je delotvorna ukoliko se koristi u zdravoj ishrani i dijeti.

Kozja surutka može da se koristi i kao hipoalergenik proteina, zamena za decu i odrasle koji su alergični na kravlje melko. Američki doktor Tomas Kuper navodi da više od 90% dece koja imaju alergiju na kravlje mleko ne pokazuju alergene simptome kada koriste kozju surutku.

Prema dr. Robertu, kozja surutka može da se koristi kao homeopatski tretman za artritis. Kozja surutka sadrži natrijum, što potpomaže da telo bude savitljivije i smanjuje inflamaciju (upalu) u zglobovima.

Kozja surutka, uz kozje mleko, je idealan nutritivni dodatak za decu i odrasle. Iako kravlja surutka obezbeđuje proteine, kozja surutka sadrži veće količine aminokiselina. Takođe, sadrži mnogo više vitamina A i kalijuma nego kravlja surutka.

Surutka kozja predstavlja sporedni proizvod prilikom proizvodnje sira i nekada davno nju su proizvođači sira odstranjivali i bacali jer njena dejsta im nisu bila poznata. Danas je kozja surutka jedan od najzdravijih lekova na svetu.

Oko 25 kalorija na sto grama sadrži kozja surutka. Sadrži kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, molibden, vitamin B2,B6, B12, C, K, aminokiseline i enzime. Pored nabrojanog, kozja surutka pozitivno deluje na želudačne probleme, kod pada imuniteta, hroničnog hepatitisa, umora i stresa.