Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo „Leskovački ajvar“- POVEĆANJE PROIZVODNJE bi ugrozilo KVALITET!

„Leskovački ajvar“- POVEĆANJE PROIZVODNJE bi ugrozilo KVALITET!

544
0

Pravi leskovački ajvar ima zaštićeno geografsko poreklo, pravi se samo od paprike kurtovska kapija, više hiljada tegli proizvede se po domaćinstvu, ali ne može da se nađe na tezgama supermarketa, prenosi RTS. Pravi leskovački ajvar po originalnoj recepturi prave isključivo članovi Udruženja „Leskovački ajvar“.

Posebnim ga čine podneblje, zemlja, seme, recept. Kad paprika stigne sa njiva, važan je svaki korak. Mora da se peče na šporetima na drva i ručno priprema, tako nalaže sertifikacija, a bez kurtovke dobrog ajvara nema. Oko 5.000 tegli proizvede se po domaćinstvu, ali niko iz udruženja „Leskovački ajvar“ ne želi da ih poveća jer će time pokvariti  kvalitet.

„Ne znam da li ćemo da zadovoljimo potrebe domaćeg tržišta zato što je potrošnja velika, ljudi su konačno prepoznali kvalitet domaćeg leskovačkog ajvara iz Udruženja“, kaže Gordana Petrović iz Udruženja.

Direktne narudžbine kod proizvođača, jedini su način da se dođe do leskovačkog brenda. Na policama radnji sa obeležjima Udruženja, ajvara nema jer se proizvodi u malim količinama.

„Industrijska proizvodnja sigurno da ne bi odgovarala kvalitetu koji smo mi zaštitili i da bismo izašli na to veliko tržište, treba objediniti što više tih gazdinstava i nastaviti tu tradicionalnu proizvodnju“, objašnjava direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović.

„Leskovački ajvar i elaborat u Zavodu za intelektualnu svojinu je javno dobro. Znači svako ima pravo da dođe do njega, svako ima pravo da ga čita i svako ima pravo da proizvodi, ali mora da ispuni određene uslove“, kaže predsednik Udruženja Stevica Marković.

Ajvar iz kuhinja leskovačkih domaćina prodaje se na pijacama širom Srbije, kao i u Leskovcu. Ali, samo obeležena tegla sa kurtovkom kao zaštitnim znakom Udruženja „Leskovački ajvar“, garantuje jedinstven kvalitet i recepturu.

Izvor: RTS

 

J.E.