Naslovna Zdrava Hrana LIMUN ‒ NASMEŠITE SE KISELO

LIMUN ‒ NASMEŠITE SE KISELO

1099
0

Blagotvorni efekat limunovog soka poznat je od davnina u narodnoj medicini. U kombinaciji sa toplom vodom, sok limuna ublažava probavne smetnje, probleme s mučninom, nadutošću i gorušicom. Redovno uzimanje limunade pomaže crevima da efikasno uklone štetne materije i toksine.

Narodna medicina ističe delovanje limuna kao prirodnog čistača naše krvi koji čuva zdravlje krvnih sudova, arterija, i sprečava mogućnost njihovog začepljenja.

Limunada u službi zdravlja

Sok od limuna podstiče jetru da proizvodi više žuči nakon obilnog i masnog obroka, što pomaže njihovu probavu, a sastavni je deo gotovo svih preparata u otapanju kamenaca u žučnoj kesi. Zbog toga se, nakon obroka, preporučuje čaša limunade.


Limun je kiselog ukusa, ali u našem telu ima alkalno dejstvo. Limun je, zapravo, jedna od najboljih namirnica sa alkalnim delovanjem, što znači da odlično reguliše nivo kiseline u našem organizmu. Limun se često koristi kao začin jelima, retko ko voli sirov, ali većina ljudi voli poznati osvežavajući napitak – limunadu. Kako god da uzimate limun, ispoljiće svoja lekovita svojstva koja valja iskoristiti.
Bogat je izvor vitamina C i flavonoida koji su odlični u borbi protiv infekcija kao što su grip i prehlada. Skorbut nastaje kada u telu nema dovoljno vitamina C, a jedna od metoda lečenja je konzumiranje limunovog soka koji se uzima svaka 2 do 4 sata, kako bi telo dobilo potrebnu količinu tog vitamina.
Pomaže kod smanjenja nivoa slobodnih radikala koji uzrokuju ubrzano starenje i većinu bolesti. Limunova kora sadrži fitonutrijent tangeratin koji se pokazao odličnim za ublažavanje simptoma Parkinsonove bolesti.
Kada nemate dovoljno kiseonika i osećate teškoće u disanju (kao kod planinarenja) limun će vam biti veoma koristan. Ima snažna antibakterijska svojstva, a naučnici su utvrdili da može da uništi bakteriju malarije, kolere, difterije i tifusa.
Skup aktivnih sastojaka limuna sprečiće unutrašnje krvarenje i pomoći u lečenju visokog krvnog pritiska. Rutin iz limuna će ublažiti simptome bolesti očiju, kao što je dijabetička retinopatija. Limun sadrži 22 jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv ćelija raka, uključujući limonen, ulje koje usporava ili zaustavlja rast raka tumora kod životinja, kao i deobu ćelija raka.

 

Limun dijeta za mršavljenje

 

Limun dijeta za mršavljenje se razlikuje od limunove dijete za detoksikaciju, a na osnovu ovog citrusa kreiran je veći broj dijeta i jedne i druge namene. Iskustva su različita i zavise pre svega od jelovnika. Ovde ćemo prikazati jednu varijantu koja se pokazala kao veoma efikasna za mršavljenje.

Limun dijetom može da se skine do deset kilograma za samo dve nedelje. Sve zavisi od metabolizma vašeg organizma i koliko se pridržavate jelovnika. Glavni princip delovanja dijete kreirane u SAD-u je limun koji otežava stvaranje novih i pomaže rastvaranje postojećih masti. Iako je veoma kiseo, limun smiruje želudačnu kiselinu i glad i ne šteti želucu. Koncentracija hlorovodonične kiseline u želucu veća je od limunske kiseline u limunu, a deo kiseline neutrališe i kalijum koga ima u tim agrumima. Osim toga, kalijum kao mineral neophodan je za normalnu izmenu vode i hranjivih materija iz krvi u ćelije. Njegovi antioksidansi podmlađuju tkivo, pre svega kožu, a ubrzavajući metabolizam, pobeđuju umor. Bori se i protiv lošeg holesterola i masnoća nataloženih u venama, pa je, osim za mršavljenje, višestruko blagotvoran za zdravlje.

Limun dijeta jelovnik

Svakog dana za doručak popijte limunadu koju ćete sami spremati (u čašu vode iscedite jedan limun, bez dodavanja šećera), pojedite dva parčeta integralnog hleba namazanog sa malom kašičicom marmelade od limuna ili ako ne možete naći, marmeladom od narandže.
Kafu ili čaj bez šećera možete piti, ali posle doručka.

  • Dan 1

Užina: Čaša limunade od jednog limuna, jedna jabuka
Ručak: Jedan tanjir sočiva sa isceđenim limunovim sokom, parče integralnog hleba
Večera: Jedna osrednja pečena skuša, posuta ceđenim limunom

  • Dan 2

Užina: Čaša limunade od jednog limuna, jedna banana
Ručak: Tanjir pasulja posut limunovim sokom, parče integralnog hleba
Večera: Dva jaja na oko posuta ceđenim limunom

  • Dan 3

Užina: Čaša limunade od jednog limuna, neko voće (kruška, breskva, dinja…)
Ručak: Tanjir kuvanog pirinča posut limunovim sokom
Večera: 150 grama pilećih prsa posutih limunovim sokom, parče integralnog hleba

  • Dan 4

Užina: Čaša limunade od jednog limuna, jedna jabuka
Ručak: Špageti 100 grama sa jogurtom i limunom
Večera: Prženi komadi junetine, oko 150 grama, sa kriškama limuna, parče integralnog hleba

  • Dan 5

Užina: Čaša limunade od jednog limuna, jedna banana
Ručak: Jedan tanjir sočiva (leća) sa isceđenim limunovim sokom, parče integralnog hleba
Večera: 250 grama svinjske krmendale posute limunovim sokom

 

  • Dan 6

Užina: Čaša limunade od jednog limuna, jedna jabuka
Ručak: Tanjir pasulja posut limunovim sokom, parče integralnog hleba
Večera: Ćureća prsa, oko 50 grama, posuta limunovim sokom

  • Dan 7

Užina: Čaša limunade od jednog limuna, jedna banana
Ručak: Tanjir kuvanog pirinča posut limunovim sokom
Večera: 200 grama kotleta lososa sa limunom, parče integralnog hleba

Posle 7 dana možete ponoviti jelovnik, dok ne dostignete ciljanu težinu, ali limunova dijeta se ne sme sprovoditi duže od 14 dana.

 

Limun dijeta iskustva

Iskustva sa limun dijetom su različita, kao što smo na početku teksta napomenuli, pre svega zavise od jelovnika. Ova varijanta limun dijete je sasvim jednostavna za sprovođenje i da bi skinuli 4 do 5 kilograma za 14 dana treba samo striktno da se pridržavate jelovnika i osim preporučenih namirnica, ne unosite ništa više. Takođe, važno je da se kafa pije posle doručka. Jutarnja limunada se može popiti pre ili posle konzumiranja voća.