Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Limuzin – rasa tovnih goveda od nedavno i u Srbiji

Limuzin – rasa tovnih goveda od nedavno i u Srbiji

4694
0
Limuzin
Limuzin krupna rasa tovnih goveda poreklom iz Francuske Foto: cattleinternationalseries.weebly.com

Limuzin (eng. Limousin) je rasa tovnih goveda poreklom iz francuske provincije Limuzen (fran. Limousin) – po kojoj joj je ova rasa i dobila ime.

Dlaka limuzin goveda je tamno žute – braon boje (bez mrlja i pigmentacije na koži), sa svetlim poljima oko očiju u vidu naočara. Glava im je mala, širokog čela i imaju kratak vrat. U suštini, ova stoka ima rogove, ali se njihov rog obično uklanja u mladosti. Grudi su im dobuke, rebra zaobljena, sapi široke i dobro obrasle mišićima.

Prosečna težina limuzin bikova je oko 1050 kilograma, dok prosečna težina limuzin krava teži oko 675 kilograma. Prosečna težina novorođene teladi je veoma mala. Pa je tako prosečna težina ženske teladi nakon rođenja oko 39 kilograma, a muške oko 42 kilograma.
U pitanju je rasa koja se isključivo gaji u sistemu krava – tele, odnosno korist od limuzin krave je taj što će dati to tele za tov.

Nakon XX veka, unapređenjem tovnih sposobnosti, limuzin goveda postaju specijalizovana rasa goveda za proizvodnju mesa vrhunskog kvaliteta.
Posebno je bitna informacija o lakom teljenju ovih krava, a budući da za ove krave nije predviđeno da se o njima čovek previše brine. Mogu se uzgajati na otvorenom tokom cele godine, a tele se i zimi na -20 stepeni.
Limuzin krave imaju jak materinski instikt, tako da svaka krava i celo krdo brinu o potomstvu. Takođe, u svetu se uobičajeno drži 30 do 50 krava po biku. Mada ukoliko je bik „živahan“ može da opsluži i do 80 krava (što je daleko iznad preporuka).

Bikovi limuzin rase su posebno pogodni za ukrštanje s drugim rasama, a pogotovo mlečnim.

Kod nas takva ukrštanja, sa crno-belim i crveno-belim mlečnim kravama, dala su meleze koji su imali veće dnevne priraste u tovu, veći randman trupova i veće učešće mišićnog i masnog. A s druge strane, manje koštanog tkiva u polutkama, u odnosu na grla čiji su očevi bili holštajn bikovi.

Iako je ova rasa možda nastala u Francuskoj, sada se limuzin rasa goveda može naći i u Južnoj Americi, Australiji, Novom Zelandu, u drugim evropskim zemljama – ali od nedavno i kod nas u Srbiji.

Miroslav Kiš iz Verušića, koji je uvezao limunzin goveda iz Francuske, ima ideju da nedaleko od Subotice napravi prvi priplodni centar u Srbiji – a koji će biti izvor za limunzin genetiku.

Više o ovoj rasi goveda, ali i o njihovom uzgoju kod nas pogledajte u prilogu ispod: