Naslovna Vesti Lipa: Mirisna junska lepotica!

Lipa: Mirisna junska lepotica!

1044
0

Lipa je oda davnina poznata kao vrlo popularno listopadno drvo. Nekada su postojale čitave šume lipe pa su i neki krajevi dobijali imena po lipi. Lipar, ulica Lipa ili Liparska itd.

Danas je ima znatno manje, premda je dosta ima u gradskim sredinama, kada cveta tokom juna, pa se opojni mirisi šire ulazeći i u naše stanove i kuće.

Image by Jenő Szabó from Pixabay

Uobičajeno je bilo i verovanje da lipa čuva čoveka od zla i uroka. U lipovim šumama od davnina su se sakupljali med i vosak, a i danas pčelari rado odvoze pčele u područja kada cveta lipa, ne bi li se proizveo lipov med koji je posle bagremovog na drugom mestu po tražnji.

Cvet se može koristiti za jako prijatan aromatičan čaj, ali ne treba preterivati sa pijenjem jer može da izazove ubrzani rad srca pa se inače lipov med i čaj ne preporučuju osobama koji imaju aritmije tj. nepravilan rad srca ili , ukoliko baš vole, ove proizvode bi trebalo da koriste izuzetno obazrivo i uz dogovor sa lekarom.

Image by Renée Stockinger from Pixabay

Lipa u detalj

Lipovo drvo je lagano pa se često u stolarskoj industriji koristi za izradu raznih predmeta, počev od varjača, drvenog posuđa, ali i igračaka.

Rod lipe obuhvata oko 30 vrsta listopadnog drveća koje je rasprostranjeno u severnoj umerenoj zoni. U našim krajevima sreću se tri vrste lipe. To su: bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), krupnolisna lipa (Tilia platyphyllos) i sitnolisna lipa (Tilia cordata).

Image by falco from Pixabay

Lipa se za industrijske potrebe ne uzgaja kod nas, ali je izuzetno zastupljena u pejzažnoj arhitekturi, gde je izuzetno popularna za ozelenjavanje gradskih površina jer je lako adaptabilna i ima jako veliki habitus koji stvara hladovinu i štiti od letnjih vrućina.

 

G.V.