Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo LIŠĆE može biti odlično ĐUBRIVO; kompostirano ili samo opalo

LIŠĆE može biti odlično ĐUBRIVO; kompostirano ili samo opalo

2022
0
lišće
Ostavite opalo lišće preko zime u dvorištu ili pokupite u kompost, foto J. El Omari

Sve niže temperature ovih dana dokazuju da je jesen uveliko nastupila, a opalo lišće već stvara nered u dvorištu. Ipak, ne žurite sa čišćenjem! Opalo lišće može da služi kao odlično đubrivo za vaš travnjak, biljke i drveće u vašem dvorištu.

Naši stari su često skupljali lišće uz drveća sa kojih su opala, kako bi tokom zime i razlaganjem đubrila zemljište oko stabla i grejala ih. Danas, pak pojedini ne preporučuju to, jer bi tako došlo do truljenja biljke, međutim drugi dodaju da se ispod drveća obavezno ostavi do 10 centmetara sloja opalog lišća, iscepkanog i suvog.

Lišće možete rasporediti i u leje, poprskati vodom ili prekriti slojem zemljišta kako ga vetar ne bi oduvao. Te leje, poput malča, mogu biti formirane na zasadima cveća, pa čak i povrća i do proleća predstavljaće bogato humusno đubrivo za biljke.

Listovi oraha se teško razgrađuju

orahov list
Listove oraha treba isitniti, kako bi se brže razložili, foto J. El Omari

Treba da znate da listovi bukve, javora, belog jasena i hrasta brzo trule, dok je za lišće oraha, četinara, kestena potrebno duže vreme, jer se teško razgrađuje. Zbog toga cepkanje i lomljenje lišća može da ubrza proces.

Takođe, ukoliko želite da opalo lišće služi samo za đubrenje travnjaka, onda je dovoljno da se isitni kosilicom i raširi po travnjaku, naročito, ako su u pitanju listovi oraha ili hrasta.

U proleće iskoristite jesenje kompostirano lišće

lišće u dvorištu
Opalo lišće ili kompostirana lisna masa, odlično je đubrivo, foto J. El Omari

S druge strane, lišće može biti dobar kompost, jer kompostirana lisna masa poboljšava strukturu zemljišta i povećava sadržaj vlage. U lisni kompost, koji je preporučljivo prevrtati s vremena na vreme, ne treba stavljati veće grane, ali povoljne su sitnije grančice, što će činiti masu rastresitijom. S druge strane, suvo skupljeno lišće u kompost treba poprskati vodom, a vlažnom lišću može se dodati pokošena trava ili zemlja kako bi doprineli procesu razgradnje.

Mlad kompost od godinu dana, može se koristiti kao đubrivo. Kad dođe proleće, to isto kompostirano lišće dobro će doći kao organsko đubrivo rastreseno po travnjaku i cveću, jer će doprineti plodnosti zemljišta i razvoju samih biljaka u periodu bujajuće vegetacije.

 

J.E.