LSV traži odgovor – kako će kompanija „Tenis“ poslovati u Vojvodini i gde?

  412
  0

  Pre nekoliko dana smo pisali o tome da je kompanija “Tenis” ispunila uslove tendera u Zrenjaninu, i da planira investiciju vrednu 21 milion evra. Skupština grada Zrenjanina je ovoj nemačkoj kompaniji dodelila 2.431 hektar državnog poljoprivrednog zemljišta, na čak 30 godina.

  U javnosti je procurila vest o tome da će, pored Zrenjanina, “Tenis” – ove farme biti podignute i u Kikindi, Sečnju, Pančevu, Plandištu, Sremskoj Mitrovici.

  Međutim, pošto se u javnosti još uvek nagađa, a naši poljoprivrednici nemaju verodostojne informacije o tome kako će “Tenis” da posluje na području Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) je zatražila danas od Vlade Srbije i Minstarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da predoče javne podatke o tome.

  Naime, LSV je zatražila, kako prenosi Beta, da se u javnost iznesu podaci o tome gde će sve biti farme svinja kompanije “Tenis”, kojeg kapaciteta, kao i na koji način država garantuje zaštitu domaćih proizvođača. Zatim, koje garancije će kompanija „Tenis“ pružiti u vezi sa zaštitom životne sredine.

  Predsednica stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV, Nataša Lalić, je ocenila da je krajnje nedopustivo da se nekoj stranoj kompaniji, u ovom slučaju nemačkoj kompaniji “Tenis, pokloni vojvođanska zemlja na trideset godina, da monopol, a od “vojvođanskih proizvođača napraviti tek njene čistače svinjaca.” Kako će takvi problemi biti izbegnuti, LSV očekuje od ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, da to javno predoči.

  Photo: Pixabay

  Izvor: Beta
   

  Prethodni tekstIsplativost gajenja belog sleza u Srbiji
  Sledeći tekstPoziv malim i srednjim preduzećima za bespovratna sredstva – rok 1. decembar