Naslovna Vesti LUBENICA: kako odabrati pravu kraljicu slasti!?

LUBENICA: kako odabrati pravu kraljicu slasti!?

1039
0

U letnjim danima nema lepše poslastice od slatke i hladne lubenice. Od detinjstva sam se radovao sečenju lubenice, kada pucketa kora i za par sekundi nas obuzme opojni miris slatkog crvenog srca zrele lubenice.

I dan danas, razvojem sortimenata i primenom drugačijih i novijih tehnologija u sadnji i proizvodnji, lubenica nekako ostaje simbol leta i osveženja.

Image by Dimitris Vetsikas from Pixabay

Bilo da je kupujete na ulici ili usput sa prikolica natovarenih lubenicama najrazličitije kilaže, ali i boja, oduvek smo se pitali koji je najbolji način da budemo sigurni da odabiramo najzdraviju, najsočniju i najzreliju.

Metoda ima na pretek i svako će braniti svoj način odabira, počev od kuckanja i lupkanja, pa do odokativnih metoda koje najčešće podrazumevaju da je najveća tj. nateža po pravilu i najbolja.

Image by Rıdvan Selli from Pixabay

Ono čime se ja rukovodim, ako vas baš zanima, jeste da uvek gledam peteljku. Ako je sveža i vidi se da je lubenica ubrana tek pre koji dan, gotovo sam siguran da je zrela i ukusna. I u većini slučajeva je tako.

Da li ste se ikada zapitali šta sve lubenica sadrži i da li je uopšte preporučuju za jelo?

Lubenica sadrži preko 80% vode, pa je snažan i odličan diuretik. Zbog velikog sadržaja šećera ne preporučuje se osobama koje imaju visok sadržaj glukoze u organizmu (dijabetičari), ali ne znači da se i oni ne mogu zasladiti kojim parčetom, ali obazrivo! Osim vode i šećera, lubenica sadrži i veliki broj vitamina i minerala koji su svakako dobrodošli leti kada ih puno gubimo znojenjem.

Image by Pun Kaset from Pixabay

Odličan je izvor vitamina C, B6, kalijuma i magnezijuma, pa se naročito preporučuje ljudima koji imaju kardiovaskularne probleme, ali je odlična i za regulisanje krvnog pritiska.

Kao diuretik stimuliše rad bubrega, pa pospešuje izbacivanje toksina iz organizma, ali neretko i manjeg kamena i peska.
Sadrži mali broj kalorija, a usled visokog sadržaja vode, smanjuje apetit i ima osvežavajuće delovanje.

Photo by J D on Unsplash

Zanimljivosti

• Lubenica spada u povrće, a ne u voće
• u Kini se semenke lubenice sakupljaju, prže i koriste kao grickalice
• senat Oklahome je 2007. godine proglasio lubenicu za službeno, državno voće

 

G.V.