Naslovna Vesti LUK VLAŠAC MALA, ALI ISPLATIVA BILJKA!

LUK VLAŠAC MALA, ALI ISPLATIVA BILJKA!

1210
0

Familija Aliacea (lat) je brojna u koju spada na sijaset lukova. Počev od belog i crnog pa da ne nabrajamo sve jer je u ovu porodicu smešteno na desetine biljaka od kojih nisu sve jestive tj. za ljudsku ishranu, ali svakako njihova brojnost u vrstama omogućava da se mnoge bilje koriste u farmaceutskoj industriji.

Image by Alicja from Pixabay

Luk vlašac je jedan od članova ove brojne porodice koji se sve više gaji na parcelama. Nije preterano zahtevan, seje se iz semena i dospeva već u proleće. Prodaje se na vezice koje se prodaju u rasponu od 50 do 100 dinara, što je sa ekonomskog aspekta vrlo isplativo, posebno za proizvođače koji imaju manje parcele te uz recimo salatu i neko drugo povrće, mogu da proizvode i vlašac.

Osim za direktnu prodaju tj. proizvodnju svežih listova (kao obavezan sastojak salatama ili u nekom drugom obliku u kulinarstvu), vlašac se može gajiti i za preradu , ali su za to potrebne velike parcele od nekoliko hektara. I tada se bere posebnim kombajnima.

Image by Andreas Lischka from Pixabay

Dobar je vlašac, do-bar!

I kao treći način proizvodnje, jeste uzgoj za presađivanje kada se direktno seje iz semena ili iz rasada.

Inače za razliku od ostalih lkukova, vlašac je je otporan na niske temperature, a kako se kod vlašca troši lišće, preporučuje se 180-200 kg azota/ha, dok se fosfor, kalijum i kalcijum dodaju u nešto manjim količinama i to najbolje u vidu prihrane tokom vegetacije kao korekcija ukoliko je zemljište prethodno odneto na analizu, dobro pripremljeno i nađubreno.

 

G.V.