Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo MAGARAC NA SELU ZLATA VREDI – LITAR MLEKA 50 EVRA!

MAGARAC NA SELU ZLATA VREDI – LITAR MLEKA 50 EVRA!

3795
0

Iako su magarci u narodu asocijacija za glupost i tvrdogravost, u današnje vreme magarci na selu zlata vrede. Magarac može biti kućni ljubimac, atrakcija u okviru seoskog turizma, može da se koristi za vuču i nošenje tereta, proizvodnju skupog magarećeg mleka, pa čak može biti i dobar čuvar!

Mnogo daje, a malo traži.

Oduvek je poznato da se magarac koristio za prevoz teškog tereta i ljudi umesto konja, koji nisu bili jeftini. Imaju jaku kičmu, pa mogu da podnesu veliku masu.

Takođe, kad se uporede sa konjima, jačeg su zdravlja i otporniji na bolesti, mogu da prežive na oskudijoj hrani i ne traže specijalne uslove držanja. Hrane se ovasom, kukuruzom, senom, hlebom, ispašom, odnosno hranom sa nižim sadržajem proteina nego za potrebe konja.

Pošto su jako pitomi, često su deo atrakcije na domaćinstvima koje se bave seoskim turizmom. Mogu da se jašu, upregnu u kočije, deca ih vole, a ne retko se koriste i u terapijske svrhe za osobe sa Daunovim sindromom ili autizmom.

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše uzgoj ove plemenite životinje u iznosu od 10 000 po grlu, kao podsticaj za očuvanje životinjskih genetičkih resursa i to u slučaju rase balkanskog magarca. Ipak, zbog čega je dobro imati magarca, kao vrlo unosan posao, jeste proizvodnja mleka. Zbog komplikovanog procesa muže i male količine koju magarica daje, cena po litru dostiže i do 6 000 dinara po litru.

Pošto magarica čuva svoje zalihe mleka za mladunče (pule), daje do 300 ml mleka dnevno, a muze se i do 4 puta. Kažu odgajivači da za godinu dana mogu dobiti do 80 litara mleka od magarice, a da ne ugroze potrebe mladunčeta.

Zbog svojih bogatih svojstava, magareće mleko koristi se i za kozmetičku upotrebu. Takođe u upotrebi su i koža i meso od magarca, koje se u Kini smatra delikatesom.

Sledeće godine planira se ostvaranje farme magarca u Bobovu kod Svilajnca koja će srpskom i evropskom tržištu narednih godina prodavati magareće mleko i prerađevine, prenosi Dnevnik. Pa, ako se niste uverili u dobrobit magarca, razmislite još jednom.

 

J.E.