Naslovna Zdrava Hrana Magično dejstvo čajeva!

Magično dejstvo čajeva!

475
0

Čajevi sa medom

Biljni čajevi začinjeni medom su veoma korisni i za obolele i za zdrave.

Sve vrste biljnih čajeva, posle pripreme prema uputstvu, kada se ohlade na 50 do 60 stepeni mogu se zasladiti medom. Ovakva vrsta napitka biće od velike koristi kako obolelom, tako i zdravom organizmu. Ovakvih recepata ima mnogo, a prenećemo samo neke od onih koji se nalaze u knjizi „Medna apoteka” autora N. Abadžića.

Čaj protiv nazeba: Uveče, pre spavanja, popiti šolju vrućeg lipovog čaja zaslađenog medom, kome se dodaje i sok od pola limuna. U postelji ostati 2 do 3 dana, jer med i lipov čaj pospešuju znojenje.

Foto: Pixabay

Čaj protiv kašlja i bronhitisa: U 2 dl ključale vode staviti jednu supenu kašiku sastavljenu od sledeće mešavine: 20% korena belog sleza, 5% cveta kamilice, 7% ploda šipurka, 30% lista podbela, 10% lista morača, 3% cveta bagrema, 5% cveta zove i 20% majčine dušice. Pošto odstoji 1 sat, čaj procediti i dobro ga zasladiti medom. Piti 3 puta dnevno po 1 šolju.

Čaj za bubrežne bolesnike: Brezovo lišće nabrano u junu i osušeno u hladu, ako se stavi u hladnu vodu, a potom provri i nakon pola sata zasladi medom, odlično će delovati protiv bolesti bubrega, kamena u žučnoj kesi i mokraćnoj bešici.

Čaj za nervno umirenje: Uzme se obična kašika suvih plodova šipurka, čajna kašika kamilice i kad se to prokuva i procedi doda se sok od pola limuna i dobro zasladi medom.

Čaj protiv srčanih problema: Čaj se sprema od jednakih delova kadulje, lipovog cveta i sleza zaslađenog medom. Ovaj napitak treba uzimati svako veče pre spavanja. Prema francuzu Morisu Mesežeu, ovakav čaj je odlična zaštita od infarkta.

Čaj za dečiji kašalj: Pošto provri, pola litre vode ukloni se sa štednjaka, u vodu se stavi 2 kašike sleza i poklopi. Nakon pola sata čaj procediti i dodati 2 kašike meda i sok od 1 limuna. Deci se daje pola šolje čaja, 2 do 3 puta dnevno.

Čaj za malokrvne: Jedna kašika suvih trešanja zajedno sa košticom se istuca u avanu, a zatim doda jedna šaka kamilice. Mešavina se stavi u 1,5 l vode i drži na vatri dok ne uvri do polovine. Zatim se doda ½ l crnog vina i 250 gr šumskog meda. Ovako dobijen napitak uzima se 2 do 3 puta dnevno po pola šolje u toplom stanju.

 

 

Prethodni tekstNekoliko korisnih saveta za pravilan izbor voćnih sadnica!
Sledeći tekstIzraelci molitvom protiv suše