Naslovna PR Mala, ali uspešna proizvodnja šampinjona

Mala, ali uspešna proizvodnja šampinjona

3338
0
Uzgoj šampinjona
Uzgoj šampinjona

Kako da najbolje iskoristite mali prostor, struju, energiju i ljudski rad i da pri tom imate jednu lepu platu ili dodatan prihod!?

Posetili smo Stanislava Kostića iz Kaluđerice koji je to sebi omogućio i započeo proizvodnju pečuraka na malom prostoru. Stanislav je napravio pečurkanu u obliku kocke i sa svega dve klime uspeva da zagreje pečurke, da održi visoku vlažnost kada treba (zalivanjem), kao i da osuši vazduh kada treba najobičnijim klimama-kako bi dobio kao sneg belu gljivu.

Njegov objekat je spolja izolovan stiroporom peticom, a iznutra stiroporom trojkom, čak su i vrata obložena stirodurom. Međutim, ovde su najbolja stvar police, koje do vrha ispunjavaju objekat.

Kostić ovde nije uložio veliki novac, ali je dobio odlične rezultate. Police su visoke pet spratova, prostor je odlično iskorišćen do poslednjeg mesta.

Kako rezultati ne bi izostali, ovde ipak treba i rada, naročito pre berbe, jer ništa ne dolazi samo od sebe. Dakle, vlaga mora da bude visoka i po nekoliko puta dnevno objekat se zaliva, kako bi se održala visoka temperatura vazduha. Kada berba počne zalivanje prestaje kako bi gljiva bila zdrava i bela, jer višak vode u toku berbe zna da pravi probleme.

Da li može da se zaradi od pečuraka i zašto to postaje sve teže?-pogledajte u sledećem prilogu.