Naslovna Vesti Kladovo konačno dobilo svoju šansu

Kladovo konačno dobilo svoju šansu

771
0
foto: HercegTV

U poljoprivredni razvoj ove srpske opštine, protekle dve godine, država uložila oko 30 miliona kroz subvencije i druge podsticaje

Opština Kladovo, kojoj pripadaju i 23 okolna sela, većinom žive od poljoprivrede, ali je već više decenija prisutan negativni trend odliva mlađe populacije u veće gradove, pa obradive površine nema ko da obnovi.

Zato je lokalna samouprava, u želji da sačuva selo i razvije ovu privrednu delatnost, protekle dve godine izdvajala značajna sredstva na ime subvencija, ali davala i druge vrste podsticaja.

Cilj ovih intenzivnih ulaganja u razvoj poljoprivrede Kladova jeste da se mladim ljudima obezbedi finansijska i logistička pomoć, kako bi se stimulisao njihov povratak na selo i promovisala poljoprivreda kao unosna privredna grana.

Subvencije, kupovina nove mehanizacije kao i obezbeđivanje stručne pomoći samo su neki od oblika stimulacije koju država obezbeđuje onima koji odluče da se vrate na gazdinstva i nastave porodičnu tradiciju.

U Kladovu je osnovana i Asocijacija za razvoj poljoprivrede, ekologije i turizma, što su ujedno i oblasti koje bi trebalo da oporave ceo ovaj kraj, sve u cilju unapređivanja plana za povratak na selo.

Miloš Stojanović