Naslovna Vesti Mali vinski salaši imaju svetlu BUDUĆNOST!

Mali vinski salaši imaju svetlu BUDUĆNOST!

681
0
foto: Pixabay
foto: Pixabay

Vinski salaš Čuvardić nalazi se na samo 6 kilometara udaljenosti od Subotice i predstavlja pravu malu porodičnu firmu u svakom smislu te reči.

Na salašu se od 1975. godina ulaže u sadnju vinograda. Porodica Čuvardić je najnovije zasade finansirala iz sopstvenih sredstava, kao i uz podršku, Sekretarijata za poljoprivredu Vlade AP Vojvodine.

Ova proizvodnja se uglavnom zasniva na autohtonim sortama od koji su „kovedinka“, „kadarka“ i „slanka“, odnosno „slankamenk“-a najzastupljenije.

Vino od kovedinke se nekada kod nas pilo svaki dan. To je autohtona sorta, koja je dobra za ova naša peskovita zemljišta. Dobro se razvija i daje dosta velike prinose. Vina su pitka, kiseline su blaže, tako da nisu toliko bogata alkoholom. Zato smo ovu sortu ponovo uvrstili u proizvodnju, ali i razvili tehnologiju, tako da smo dobili neke nove mirise i ukuse, rekao je naš sagovornik.

Vinski salaš Čuvardić je poslednjih nekoliko godina postao poznat i po vinskom turizmu.

Gostima se najviše sviđaju od sorti buvije i kovedinka. Vino od kovedinke je omiljeno, posebno leti, zato što je ukusno, blaže i prijatnije za piće.“ – naglašava Petar

Turistička delatnost se na ovom salašu razvija od 2006. godine. Sredstva za renoviranje kuće, u kojoj se danas nalazi sala za ručavanje, koja je ujedno i degustaciona sala za vina, obezbedili su sami, jer se uvek trude da od sopstvene proizvodnje nešto i uštede. Imali su finansijsku podršku Fondacije Prosperirati.

Turizam je lepa delatnost, kao i vinarstvo. Ja sam zadužen za pripremanje obroka, pretežno od mesa, u čemu mi pomaže zet, koji je profesionalni kuvar, a supruga je zadužena za pripremanje kolača.“ – dodaje Petar Čuvardić

Naš sagovornik ističe da mu je u poslovanju problem predstavlja to što je za vinariju morao da osnuje preduzetničku firmu, a vinogradi su u okviru poljoprivrednog gazdinstva, što komplikuje posao i povećava, kako kaže, papirologiju.

 

 

M.S.