Malinari – imaju pritužbe na udruživanje hladnjačara

    554
    0

    U vezi jučerašnjeg sastanka predstavnika dva ministarstva – poljoprivrede i trgovine, proizvođača i hladnjačara, savetnik ministra poljoprivrede Predrag Lučić je izjavio za RTS da Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede ne mogu da utiču na cenu maline, ali ono što mogu jeste da urede tržište. Tokom sastanka najviše pritužbi je bilo od strane proizvođača na račun udruživanja hladnjačara. Na šta je Lučić dodao da se vrši ispitivanje da li ima monopola i udruživanja hladnjačara. Proizvođači su imali zamerku na hladnjačare da uvoze malinu lošijeg kvaliteta i mešaju ih sa domaćom, što po zakonu nije zabranjeno.

    Gostujući na RTS-u, Lučić je rekao da preko komisije za ocenu konkurentnosti već ispituju da li ima monopola, a da će nadležni organi kazniti sve one koje se bave nedozvoljenim radnjama kada se radi o uređenju tržišta.

    Prema Lučićevim rečima do poremećaja tržišta je došlo svugde u svetu a ne samo u Srbiji. Sadašnja cena od 120 do 130 dinara je neprihvatljiva za malinare, a većina proizvođača, ukoliko se cena ne promeni, berbu neće ni obaviti. Rod malina je smanjen za 20 do 25 odsto u odnosu na prošlogodišnji rod malina i izvozi se oko 8.000 tona malina mesečno.