Naslovna Uredbe MALINARIMA DOGORELO I DANAS ZAPOČINJU SA ŠTRAJKOM GLAĐU!

MALINARIMA DOGORELO I DANAS ZAPOČINJU SA ŠTRAJKOM GLAĐU!

664
0

Svake godine kada krene sezona branja malina nastaju protesti i maltretiranje proizvođača usled niske otkupne cene.

Malina je strateški važna biljna kultura i sve visokorazvijene zemlje imaju detaljno razvijene planove poljoprivredne proizvodnje koji se prave na godišnjem nivou koji predviđaju šta će se i u kojoj meri proizvoditi, pri čemu proizvodnja maline nikako ne sme biti zapostavljena.

U Srbiji je sutuacija skroz drugačija. Svi proizvođači su prepušteni sami sebi po sistemu „ko se kako snađe.“

Recimo područje Arilja već decenijama je sistemski uređeno za proizvodnju maline koja je za Ariljce postala stil života.

Cena proizvodnje u Srbiji je visoka jer su troškovi proizvodnje veliki, ali cena koja bi zadovoljila proizvođače i koja je realna cena koju malinari traže jeste 173 dinara /kg.

Ako uzmemo rast cena goriva na godišnjem nivou plus ostale cene koje se nesumnjivo dižu nemoguće je očekivati da cena maline koja se mahom i izvozi, ostane ista.

Ove godine otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savetu za malinu izračunala da je najniža proizvođačka cena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu.

Ono što nervira i vređa naše malinare jeste, što kako neki mediji navode, jesu ucene najvećih otkupljivača, hladnjačara koji nude cenu ispod cene koštanja.

Kako proizvođači kažu, dolazi se u situaciju da se otkupljivači bogate i zarađuju, a proizvođači osiromašuju, jer imaju troškove proizvodnje dok otkupljivači te troškove nemaju.

Doduše, nije baš da nemaju nikakve troškove ni oni, ali troškovi proizvodnje su daleko veći i skuplji.

I šta se sada dešava? Otkupljivači su izašli sa cenama, malinarima se ponuđena cena ne dopada jer ne poikriva njihove osnovne troškove, a Ministarstvo trgovine koje bi moglo da se uključi i reši ovaj problem još uvek se nije oglasilo, a proizvođačima je više dosadilo da posluju s gubicima i da se nadaju da će sledeće sezone biti boilje, sve po onoj narodnoj „ ne lipši magarče do zelene travice. “

Zbog toga su se i odlučili na ovaj drastičan korak. Štrajk glađu!

 

G.V.