Naslovna Vesti Malo ORAHA ove godine, cena VIŠA OD 1000 dinara

Malo ORAHA ove godine, cena VIŠA OD 1000 dinara

1716
0

Ovogodišnji prinosi oraha kretaće se oko 20 000 tona, što nije dovoljno ni za polovinu našeg tržišta, prenose Novosti. Zbog toga cena će biti ‘jaka’ – 1.000 i više dinara, pa je pitanje koliko će ga biti u slavskim kolačima i tortama domaćica.

Prema podacima stručnjaka iz ove oblasti, u Srbiji je zasađeno oko 1,4 miliona stabala oraha, i to na površini od 4.800 hektara. Od toga se tek petina, odnosno nešto više od 280.000 stabala, gaji na plantažama uz primenu svih agrotehničkih mera, a ostatak su stabla divljeg oraha, koji daje znatno niže prinose.

„Kod nas se uglavnom gaje orasi „divljaci“, koje karakteriše loš prinos, koji se kreće od 15 do 20 kilograma po stablu u punoj rodnosti, a trebalo bi da bude duplo veći. Tek pre dve godine, kada su lokalne samouprave počele da daju subvencije, ljudi su počeli ozbiljnije da se bave uzgojem oraha, i bilo bi ih još više, ali na našem tržištu je stalni deficit sadnog materijala ove voćke“, kaže naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku Svetlana Paunović.

S obzirom da su godišnji prinosi oraha u Srbiji od 20.000 do 25.000 tona,  te količine ne mogu da zadovolje ni polovinu domaćeg tržišta, pa se orah uvozi, i to uglavnom iz Turske.

Prošle godine je u našoj zemlji posađeno više od 100 hektara najisplativije američke sorte oraha čendler. Iako je drugačije uvreženo mišljenje, orah treba đubriti i negovati kao i svaku drugu voćku, kako bi imala veće prinose.

Rad na selekciji oraha u čačanskom Institutu za voćarstvo počeo je još 1950. godine. Do sedamdesetih godina izdvojeno je više od 20 tipova oraha. Najbolji tipovi su razmnožavani i uvođeni u proizvodnju. Tako su dobijene prve domaće selekcije oraha (ibar, vujan i ovčar), a time je i obogaćen dosta skroman sortiment oraha u to vreme.

Izvor: Novosti

 

J.E.