Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Mašinska rezidba voća – ultra intezivna stvar

Mašinska rezidba voća – ultra intezivna stvar

1320
0

Nedostatak radne snage, kao najvažnijeg inputa u poljoprivrednoj proizvodnji, je jedan od gorućih problema današnjice. Nedostatak kvalifikovane radne snage, kao i korišćenje uglavnom stare mehanizacije, otežavaju poslovanje mnogim poljoprivrednim gazdinstvima i kombinatima.


Zbog toga se konstantno nameće potreba za sagledavanjem problema, a u cilju preduzimanja adekvatnih mera i pronalaska trajnih rešenja za povećanje produktivnosti.

Goran Stanarević je jedan od najuspešnijih voćara u Srbiji. Stanarević ima 70 hektara modernog zasada jabuka – sa protivgradnom mrežom i modernim sortimentom. Dva najveća problema sa kojima se Stanarević suočava su berba i rezidba jabuka. U nameri da pronađe idealno rešenje, zamenu za ljudske ruke, Stanarević je osmislio mašinu za rezidbu voća – u intezivnim zasadima, špalirima, gustoj sadnji.

U pitanju je radikalno nov način rezidbe, koji još nije viđen kod nas. Iako je ova mašinska rezidba tek u eksperimentalnoj fazi, postoji velika mogućnost da će, u skorijoj budućnosti, zameniti grupu ljudi.

U osnovi, mašina za rezidbu radi tako što traktorista uz pomoć džojstika podešava uglove i oblik krošnje – i onda polako ide i secka grančice.

Kako izgleda ova mašina i kako Stanarević njome rukuje, pogledajte u narednom videu.

 

 

Prethodni tekstNemačka: Cena jednog sela kao veći stan!?
Sledeći tekstZaražena francuska hrana za bebe se povlači sa srpskog tržišta