Naslovna Poljoprivreda Voćarstvo i povrtarstvo Mašinski inženjer koji „konstruiše“ super paprike!

Mašinski inženjer koji „konstruiše“ super paprike!

1016
0

Milomir Antović, iz sela Prilipac kod Požege, je jedan od najpoznatijih selekcionara i proizvođača semena paprike u Srbiji, kao i rasada za plastenike – paradajza, kupusa, krastavca .


Decenijama Milomir je konstruisao mašine i alate, da bi se, nakon propasti firme u kojoj je radio, vratio na imanje i posvetio porodičnom poslu.  Danas, na njivama punim plastenicima, Milomiru izgleda sve ide od ruke. Spojem nauke i ličnog istraživačkog rada Milomir stvara nove sorte paprika.

O Milomirovim uspesima se već uveliko piše i govori. Pa je tako 2008.godine u Večernjim novostima izašao članak o njegovoj  crvenoj paprici ajvaruši, koju je po ocu nazvao  „Ljubov dlan“. Ova paprika je 2007. godine, nakon dve godine ispitivanja u Ministarstvu poljoprivrede, dobila sertifikat. Dok je 2014.godine, Milomirova sorta paprike salma zvanično bila prvak Evrope u prinosima.

„Milomir je uspeo ono što na Zapadu rade timovi stručnjaka, celi instituti i slično – i to je postalo neosporno, a sve zahvaljujući posmatranju.“ – ovim rečima voditelj i urednik emisije Bolja zemlja opisuje ono što Milomir godinama unazad radi. Pred kamerama Milomir je javno obećao da će napraviti bolju papriku od ljute FORTESE. Na njemu je da dato obećanje ispuni, a na nama je da budemo strpljivi.