Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo MASOVNI POMOR PČELA: Uginulo 500 miliona letećih insekata!

MASOVNI POMOR PČELA: Uginulo 500 miliona letećih insekata!

539
0

Nedavno se u našoj zemlji, tačnije u Kikindi, dogodio pomor pčela zbog kojeg su stanovnici tog mesta pretrpeli veliku štetu. Čini se da taj problem nije zaobišao ni druge zemlje i kontinente.

Naime, u dalekom Brazilu proteklih tri meseca dogodio se masovni pomor pčela, gde je uginulo više od 500 insekata zaduženih za proizvodnju veoma unosne vrste poljoprivrede, koja obezbeđuje velike finansijske prihode.

Kako navode lokalni mediji, samo u državi Rio Grande do Sul pronađeno je oko 400 miliona uginulih pčela.

Naučnici smatraju da je do masovnog pomora došlo zbog nagle upotrebe pesticida, za koje je dokazano da su štetni za okolinu.

Tačnije, do pomora pčela došlo je jer su poljoprivrednici koristili pesticide koji su zabranjeni u Evropi, a koji u sebi sadrže materije poput neonikotinoida i fipronila.

Upotreba pesticida se, prema podacima Grinspisa, u Brazilu povećala u poslednje vreme, a samo u poslednje tri godine registrovana su 193 proizvoda koji sadrže hemikalije zabranjene u Evropskoj uniji.

Naravno, Republika Srbija i lokalne vlasti nadomestile su veliku štetu Kikinđanima, a sigurni smo da će istim merama pribeći i vlasti u Brazilu, kako bi se nadomestio nimalo sitan problem.